Vinuri de Cotnari, protejate de acum si in China

1
49
vin, Insuratei

Uniunea Europeana si China au agreat incheierea unui acord bilateral, prin care sunt protejate 100 de indicatii geografice (IG) europene in China si 100 de IG din China in UE impotriva imitatiilor si a uzurparii, informeaza Agerpres. Pe lista celor 100 de produse se afla si un produs romanesc: vinurile de Cotnari.

“Produsele europene cu indicatie geografica sunt recunoscute in intreaga lume pentru calitatea lor. Deoarece au incredere in originea si autenticitatea acestor produse, consumatorii sunt dispusi sa plateasca un pret mai mare, recompensand astfel fermierii. Este o victorie pentru ambii semnatari ai acordului, deoarece consolideaza relatiile noastre comerciale, aduce beneficii sectoarelor noastre agricole si alimentare, precum si consumatorilor de ambele parti”, a declarat comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil Hogan.

Dintre produsele ce urmeaza sa fie protejate in China mentionam Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Munchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma si Queso Manchego. Dintre produsele chinezesti, lista include, de exemplu, Pixian Dou Ban (pasta de fasole Pixian), Anji Bai Cha (ceai alb Antji), Panjin Da Mi (orez Panjin) si Anqiu Da Jiang (ghimbir Anqiu).

Protectia ar urma sa intre in vigoare dupa incheierea acordului, ce face acum obiectul unui control juridic. Se preconizeaza ca acordul va intra in vigoare inainte de sfarsitul anului 2020.

Peste 4 ani, alte 175 de produse vor primi protectie
La patru ani de la intrarea in vigoare a acordului, inca 175 de denumiri de IG din ambele parti vor intra sub acelasi regim de protectie. Aceste denumiri vor trebui sa urmeze aceleasi proceduri de inregistrare ca acele 100 de denumiri care fac deja obiectul acordului (de exemplu, evaluarea si publicarea pentru comentarii).

exporturi romanesti, vamalaValoarea exporturilor – aproape 13 mld. euro/an
China este a doua destinatie pentru exporturile de produse agroalimentare din UE, care reprezinta o valoare de 12,8 miliarde euro (in perioada de 12 luni cuprinsa intre septembrie 2018 si august 2019). Este, de asemenea, a doua destinatie a exporturilor UE de produse protejate ca indicatii geografice, reprezentand 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare si bauturile spirtoase.

Cooperarea UE-China privind indicatiile geografice a inceput in urma cu peste 10 ani (2006), ceea ce a dus la inregistrarea si protejarea a 10 denumiri geografice de catre fiecare parte in 2012, punand astfel piatra de temelie pentru cooperarea de astazi.
Peste 3.300 de denumiri UE inregistrate IGP

La acest moment, avem peste 3.300 de denumiri UE inregistrate ca indicatie geografica protejata (IGP) sau denumire de origine protejata (DOP). Pe langa acestea, aproximativ 1 250 de denumiri din afara UE sunt de asemenea protejate in UE, in mare parte datorita unor acorduri bilaterale. Ca valoare, piata indicatiilor geografice din UE este de aproximativ 74,8 miliarde euro, iar impreuna ele reprezinta 15,4% din totalul exporturilor UE de alimente si de bauturi.