Kaufland a inlocuit pungile subtiri cu variantele biodegradabile la mai multe raioane

0
56

Retailerul german Kaufland Romania a inlocuit pungile subtiri din raioanele de legume – fructe, vitrina cu servire asistata, produsele care se vand vrac si raionul de paine cu variante biodegradabile compostabile, anunta compania.

Prin aceasta masura, Kaufland incurajeaza limitarea utilizarii excesive a pungilor de unica folosinta, pentru protejarea mediului inconjurator. Noile pungi sunt realizate din amidon de porumb, sunt 100% biodegradabile compostabile si contin un minim 40% materie prima bio obtinuta din surse regenerabile organice.

Totodata, retailerul a introdus si saculetii reutilizabili pentru cantarirea produselor de la raionul legume-fructe. De asemenea, de la 1 ianuarie 2020, toate sacosele tip maieu, de la casele de marcat din magazinele Kaufland vor fi inlocuite cu o varianta reutilizabila.

Estimarile arata ca prin introducerea acestor masuri in magazine, cantitatea de plastic de unica folosinta, nereciclabil, este redusa cu 40 de tone de ambalaje/luna.

„Fiind oferite in mod gratuit atata timp, ne-am consolidat obiceiul de a considera pungile de unica folosinta fara valoare si de aceea sa le folosim excesiv, sa le irosim, fara sa ne gandim ca ele au un impact de mediu. Generam foarte multe deseuri si este timpul sa ne schimbam obiceiurile la cumparaturi. Am listat pungi biodegradabile, insa suntem prima retea de retail care nu le va oferi gratuit, din dorinta de a limita irosirea lor si a transmite clientilor un mesaj de responsabilitate”, declara Valer Hancas, Director Comunicare si Corporate Affairs Kaufland Romania.

Comportamentul romanilor fata de pungile din plastic
Studiul comandat de Kaufland Romania a fost realizat in septembrie 2019, de Departamentul de cercetare al retailerului cu ajutorul unei agentii de research, pe un esantion reprezentativ la nivel urban de 1001 de persoane.

Potrivit acestuia:
1. 54% dintre oameni ar prefera pungi biodegradabile la raionul de legume fructe.

2. 8 din 10 romani obisnuiesc sa foloseasca pungi pentru cantarirea fructelor si legumelor. Doar 20% dintre ei au un comportament anti-risipa: mai exact, 7% dintre romani nu folosesc deloc punga, iar 14% spun ca vin cu punga reutilizabila de acasa.

3. 4 din 10 romani au declarat ca introducerea pungilor biodegradabile contra-cost i-ar determina sa isi schimbe comportamentul de a utiliza excesiv pungi de unica folosinta la legume-fructe. Potrivit acestora, ei fie vor folosi mai putine pungi, fie vor opta pentru pungi reutilizabile, fie vor renunta cu totul la ele.

100 miliarde de pungi de plastic, utilizate intr-un an in UE
Un european utilizeaza, in medie, 200 de pungi de unica folosinta intr-un an, care adesea ajung in natura. Din acestea, 90% sunt pungi subtiri de unica folosinta.