Nu este necesara reducerea consumului de carne rosie si procesata, sustine un studiu efectuat de cercetatorii americani

0
218

Un nou studiu controversat recomanda ca nu este nevoie ca persoanele adulte care consuma carne rosie sau prelucrata sa-si modifice obiceiurile alimentare.

Adultii ar trebui sa continue sa consume carne rosie si carne procesata, recomanda studiul unui grup international, publicat in revista Annals of Internal Medicine (Analele de Medicina Interna).

Ghidul – o indepartare izbitoare de la cele mai multe recomandari existente – se bazeaza pe constatarile altor patru lucrari publicate in acelasi domeniu, examinand studiile existente pentru a evalua riscul de incidenta al diferitelor boli cardiometabolice si a cancerului, precum si mortalitatea indusa de respectivele boli.

O a cincea lucrare ofera o meta-analiza a studiilor care examineaza atitudinile oamenilor fata de carne si rezistenta lor la schimbarile alimentare. Acesta concluzioneaza ca

persoanele omnivore sunt atasate de carne si nu doresc sa-si schimbe acest comportament alimentar atunci cand se confrunta cu efecte potential nedorite asupra sanatatii.

carne de vitaEchipa de cercetatorii – condusa de reprezentanti ai Universitatii Dalhousie si ai Universitatii McMaster din Canada – au examinat aceleasi dovezi avute la dispozitie si de alte echipe de cercetare anterior. Rezultatele lor sugereaza ca, daca persoanele care consuma carne rosie sau procesata ar reduce cu trei portii consumul din aceste produse, in fiecare saptamana pe toata durata vietii, ar exista cu sapte decese mai putin provocate de cancer, la fiecare 1000 de persoane. Daca ar face acest lucru timp de 11 ani, s-ar inregistra cu patru decese mai putin din cauza bolilor de inima la 1000 de persoane. In plus, daca in fiecare saptamana timp de 11 ani, 1.000 de persoane a reduce cantitatea de carne rosie si procesata cu trei portii, ar exista sase cazuri mai putin de diabet de tip 2. Si daca ar face acelasi lucru pentru carnea procesata, ar exista 12 cazuri mai putin de diabet de tip 2.

O interpretare radical diferita
Orientarile dietetice contemporane recomanda limitarea consumului de carne rosie neprocesata si carne procesata. Ghidurile americane de nutritie recomanda limitarea aportului de carne rosie, inclusiv a carnii procesate, la aproximativ o portie saptamanala.

Ghidul dietetic din Marea Britanie sustine limitarea aportului de carne rosie si procesata la 70 g / zi. Agentia Internationala a Sanatatii pentru Cercetarea Cancerului a indicat ca este “probabil cancerigen” pentru oameni consumul de carne rosie, precum si cel de carne procesata.

Dar cercetatorii spun ca riscurile nu sunt atat de mari, iar dovezile sunt atat de slabe, incat nu pot fi siguri ca riscurile sunt reale. Ei adauga ca aceste recomandari se bazeaza in primul rand pe studii observationale care nu pot demonstra cauza si efectul. Oamenii mai sanatosi ar putea fi mai pregatiti sa-si reduca aportul de carne din alimentatie, de exemplu.

“Recomandarile nutritionale trebuie sa ia in considerare ca exista putine dovezi legate de periculozitatea consumului de carne rosie si carne procesata si sa evite recomandarile categorice de evitare a acestor produse, care pot fi, in conformitate si cu numeroasele recomandari legate de reducerea aportului de alimente referitor la grasimi, inselatoare”, au scris ei.

Organele de sanatate publica recomanda in continuare reducerea aportului de carne
Concluziile studiului au fost contestate de catre organismele de sanatate, inclusiv de Public Health England, Cancer Research UK si World Cancer Research Fund.

In Marea Britanie, British Nutrition Foundation (BNF) a subliniat ca amploarea riscurilor crescute legate de consumul de carne rosie si procesata sunt mici, dar, atunci cand sunt luate in considerare la nivelul intregii populatii, ar trebui sa se aiba in vedere ca acestea afecteaza o multime de oameni.

“De exemplu, o constatare a fost ca scaderea a 3 portii de carne rosie sau procesata pe saptamana poate duce la o scadere intre 1-12 cazuri de diabet de tip 2 la 1.000 de persoane”, a spus acesta. “Aplicand acest rezultat unei populatii de milioane de oameni, acest lucru ar putea fi echivalent cu sute de mii de cazuri mai putin.”

Acesta a adaugat ca testele randomizate sunt greu de efectuat. “Studiile controlate aleatorizate sunt considerate standardul de aur in cercetarile medicale, dar pot fi practic sau chiar imposibil de condus in contextul dietei si a bolilor nutritionale, in cazul in care poate fi dificil sa se aplice o dieta strict controlata pe oameni pentru orice perioada de timp sau sa se efectueze un studiu de-a lungul anilor sau chiar zecilor de ani necesari monitorizarii rezultatelor boliilor.

In acest context, recomandarile nutritionale trebuie sa fie furnizate folosind cele mai bune dovezi disponibile pentru a oferi cele mai bune rezultate posibile pentru populatie in ansamblu.”

BNF a concluzionat ca este inca un subiect sensibil sa fie urmate indrumarile autoritatilor, care sugereaza limitarea consumului carnii rosii si procesate la aproximativ 70 g (greutate gatita) pe zi – si la aproximativ 3 portii pe saptamana.

“Acest lucru se poate face in contextul unei diete sanatoase, echilibrate, care cuprinde elemente precum multe fructe si legume, legume si peste, care sunt asociate cu beneficii pentru sanatate”, a mai spus acesta.


Sursa: Revista Annals of Internal Medicine, articolul „Unprocessed Red Meat and Processed Meat Consumption: Dietary Guideline Recommendations From the Nutritional Recommendations (NutriRECS) Consortiu”, DOI: 10.7326/M19-1621 /