Marile lanturi de fast-food somate sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera si consumul de apa

0
20

Companiile KFC, McDonald’s si alti furnizori de fast-food au primit din partea unei importante coalitii de investitori cereri privind luarea urgenta de masuri privind schimbarile climatice, prin reducerea emisiilor si a consumului de apa al furnizorilor de carne si lactate.

Grupul solicitant gestioneaza circa 6,5 trilioane de dolari si are in compozitie peste 80 de investitori care s-au adresat celor mai mari companii din sectorul fast-food, cu o valoare de circa 570 miliarde de dolari.

Alaturi de KFC si McDonald’s sunt incluse Domino’s Pizza, Pizza Hut, Burger King, Wendy’s si Chipotle Mexican Grill. Investitorii cer printr-o scrisoare adresata acestora sa puna in practica tinte si politici relevante necesare reducerii amprentei de carbon a lanturilor de aprovizionare pe care le detin.

Emisiile ce provin din agricultura se apropie de o participare cu 70% la emisiile de gaze cu efect de sera, acceptate pana in anul 2050, fapt ce ar tine incalzirea globala sub 2 grade Celsius.

Totodata, sectorul cresterii animalelor foloseste in fiecare an circa 10% din debitele globale de apa, se arata intr-un raport cu privire la lanturile de aprovizionare cu lactate si carne, fapt ce a ingrijorat investitorii.

Ei solicita lanturilor de fast-food sa oblige furnizorii de proteine animale sa reduca si sa raporteze emisiile de gaze cu efect de sera si consumul de apa. Investitorii cer in acelasi timp companiilor sa determine tinte cantitative, pentru reduceri, facand public progresul acestor tinte.

“De la reducerea defrisarilor si pana la reducerea risipei apei, imbunatatirea lanturilor lor de aprovizionare va avea un impact imens asupra agriculturii animaliere si va imbunatati dramatic abilitatea noastra de a atinge tintele Acordului de la Paris pentru a limita incalzirea globala”, a declarat Mindy Lubber, colaborator al investitorilor.

Intr-un raport realizat recent de comisia EAT-Lancet se mentioneaza ca adoptarea unei diete sustenabile, care sa hraneasca populatia in crestere, impune o reducere de pana la 90% a consumului de lapte si carne rosie.