148 miliarde USD investiti in 2015, intr-un numar de 8.381 de tranzactii

0
603

Finantarile din capitalurile de risc, pentru firmele ce ofera servicii de informare pentru consumatori au crescut cu 71% in 2015, fata de anul precedent, conform raportului EY Back to reality: EY global venture capital trends 2015.

Nivelul investitiilor cu capital de risc va deveni moderat in 2016, pe masura ce investitorii incep sa-si concentreze atentia asupra executiei. Aceasta tendinta vine dupa un an exceptional – 2015, in care s-au investit 148 miliarde USD intr-un numar de 8.381 de tranzactii – cel mai ridicat nivel de activitate al fondurilor cu capital de risc in ultimele doua decenii.

investitii4Raportul indica faptul ca scaderea inregistrata in trimestrul al patrulea al anului 2015 este posibil sa se mentina in 2016, reflectand o reasezare sanatoasa a pietei si o mai mare precautie in luarea deciziilor.

Bryan Pearce, EY’s Global Venture Capital Leader, spune: “Intr-o era de crestere economica moderata si de perpetuare a ratelor scazute ale dobanzilor, investitorii vor fi la fel de interesati sa identifice noi oportunitati de investitii, pe cat vor fi cei care cauta finantare sa isi asigure surse de capital. Va exista o echilibrare fina a raportului tensionat dintre prudenta si cautarea continua a profitabilitatii.”

Fornetii_5Finantarea a crescut cu aproape 55% in 2015 comparativ cu anul precedent, in timp ce volumele tranzactiilor au crescut cu 10%, reflectând preferinta investitorilor globali de a-si asuma mize mai putine, dar de mai mari dimensiuni pe companii recunoscute, aflate in ultimele etape ale procesului de finantare – 80% dintre tranzactiile si sumele investite s-au regasit in companiile aflate in etapa de generare de venituri, in timp ce 58% din capitalul investit a fost plasat in companii aflate in etape ulterioare.

Creste interesul pentru investitii in companii aflate in etape timpurii de dezvoltare

Cea mai mare parte a activitatii de investitii s-a concentrat in primele trei trimestre ale anului 2015 si a scazut in ultimul trimestru, cu un procent de 12% de la un trimestru la altul, ca urmare a ingrijorarilor legate de conditiile din piata, de evaluarile afacerilor, de ratele de profitabilitate si de supra-finantarea companiilor, care au dus la franarea investitiilor.

investitii8Va creste interesul pentru investitii in companii aflate in etape timpurii de dezvoltare, pe masura ce fondurile cu capital de risc isi adapteaza modelul de business.

In ciuda faptului ca firmele aflate in ultimele etape de finantare au captat majoritatea investitiilor cu capital de risc (58%) in anul 2015, investitiile in companiile aflate in primele etape de finantare au inregistrat cel mai ridicat volum de tranzactii, reprezentând 45% din cota globala de tranzactii. Acest fapt reflecta preferinta fondurilor cu capital de risc de a efectua un numar mare de investitii mai mici in startup-uri, la valori mai mici.

Pearce spune: “Anul acesta ne asteptam la un interes mai mare pentru investitii in firme aflate in etape timpurii de finantare, una din cauze fiind convingerea ca atunci cand aceste firme se vor maturiza, pietele de capital ar putea fi mai receptive. De asemenea, este posibil ca perioadele de investitii sa fie prelungite, pe masura ce economia incetineste, ca parte a unei noi tendinte numite deja “capital rabdator”.

Concentrare pe sectoare

investitii10Cresterea anuala a finantarilor din domenii precum calatorii si relaxare, sau servicii de informare pentru consumatori a atins 126%, respectiv 71% in 2015. Cu finantari de 32,1 miliarde USD, incluzand aici tranzactia cea mai importanta a anului (China Internet Plus Holding Ltd.), domeniul serviciilor de informare pentru consumatori s-a regasit in frunte in termeni de sume atrase. Prin comparatie, sectoare precum cel al bunurilor pentru gospodarii si birouri, sau cel al energiilor regenerabile, au cunoscut scaderi semnificative de finantare, cu procente care au atins 43%, respectiv 15%.

Pearce spune: “Specializarea va castiga din nou teren in 2016, pe masura ce marile tranzactii vor deveni mai greu de incheiat, iar investitorii vor prefera sa se concentreze pe ceea ce cunosc cel mai bine.”

Cresterea pietei chineze

investitii12Cu investitii atingand 72,3 miliarde USD intr-un numar de 3.916 tranzactii, Statele Unite au continuat sa domine peisajul global al finantarilor cu capital de risc in 2015. Cu toate astea, a fost pentru prima data cand trei din cele mai importante cinci tranzactii cu capital de risc s-au desfasurat in afara SUA, toate avand loc in China.

Finantarea prin capital de risc in China a crescut de sapte ori in ultimii cinci ani, de la 7 miliarde USD in 2010 la 49 miliarde USD in 2015. In acelasi timp, dimensiunea medie a tranzactiilor s-a dublat, de la 15 milioane USD in 2010 la 30 milioane USD in 2015.

investitii14Pe baza acestor statistici, China reprezinta acum o zona de investitii de trei ori mai mare decat toate tarile Europei luate impreuna, atragand finantari totale de 49 miliarde USD prin intermediul unui numar de 1.611 tranzactii, inclusiv cateva tranzactii de peste cateva miliarde de dolari, inclusiv tranzactia China Internet Plus Holding Ltd., in valoare de 3,3 miliarde USD.

Pearce spune: “Ne asteptam ca 2016 sa fie anul investitorului matur, sofisticat, care cauta sa identifice investitii pe termen lung. Chiar daca 2016 se va dovedi un an mai slab in termeni de investitii globale prin comparatie cu nivelul record de 148 miliarde USD inregistrat in 2015, acest lucru nu va fi atat de dureros pentru piata. In opinia noastra, tranzactiile mai bune si echipele lor de lideri vor continua sa atraga finantari traditionale din partea capitalului de risc. De asemenea, capitalul de risc de tip corporate va ramane si el activ. Observam un interes puternic pentru finantarea inovatiilor cu caracter disruptiv, o abordare care poate sa sustina cresterea.”