64% dintre companiile din Romania active in industria serviciilor profesionale, influentate foarte mult de digitalizare

0
31

Aproape doua treimi (64%) dintre companiile care activeaza in industria serviciilor profesionale au fost influentate foarte mult de digitalizare, iar pentru 82% dintre acestea modelele de business digitale sunt componenta centrala a strategiei de dezvoltare, reiese din studiul ‘Barometrul digitalizarii in Romania’, dat publicitatii joi.

Conform cercetarii, 72% dintre companiile respondente spun ca sunt increzatoare si au cunostintele necesare pentru digitalizare. In acelasi timp, doar 18% dintre acestea spun ca sunt numai “oarecum” increzatoare ca vor valorifica aceasta tendinta.

Aproximativ jumatate (48%) dintre companiile industriei serviciilor profesionale declara ca au dat responsabilitatea unui lider din top management pentru dezvoltarea digitala a afacerii, in timp ce 19% spun ca au in vedere o astfel de abordare in urmatoarele 12 luni.

Pe de alta parte 67% dintre firmele chestionate au valorificat digitalizarea pentru a avea un avantaj competitiv, iar din perspectiva companiilor de servicii profesionale produsele / serviciile digitale cele mai relevante pe care planuiesc sa le adoptate ca sa genereze cu 10% mai multe venituri in urmatorii cinci ani sunt: dispozitivele conectate la Internet (72%) si sistemele inteligente de management operational (67%).

“Costurile prea mari, lipsa consumatorilor ‘digitali’ si rezistenta la schimbare (44% fiecare) sunt principalele trei obstacole care impiedica companiile de servicii profesionale sa valorifice digitalizarea, in timp ce top 3 beneficii cumulate ale integrarii digitalizarii in urmatorii 5 ani sunt estimate a fi reducerea costurilor (72%), simplificarea proceselor (72%) si eficienta operationala a companiei (39%)”, se arata in studiul efectuat de compania de consultanta de afaceri Valoria.

digitalizareLa nivel de previziuni, 41% dintre companiile industriei de servicii profesionale din Romania se asteapta ca, in urmatorii trei ani, digitalizarea sa creasca marja de profit a companiei cu 5 – 10%. Totodata, 58% anticipeaza o crestere a cifrei de afaceri intre 5% si 20%, iar 24% cred numarul de angajati se va majora cu pana la 5%.

Peste o treime din companiile respondente (35%) se asteapta ca digitalizarea sa contribuie la valoarea de piata totala a firmei intre 10% si 20%, se mai arata in cercetarea de specialitate.

“Companiile de servicii profesionale din Romania sunt ‘obligate’ de clientii catre care livreaza servicii sa se digitalizeze. Daca nu o fac, credibilitatea lor e pusa in joc de noile modele de business digital din acest domeniu care incepe sa ofere servicii rapide si mai bune la preturi mai mici”, atrag atentia autorii lucrarii.