Un sfert dintre romani au salarii mici

0
225

Statele membre cu cel mai mare numar de lucratori in categoria cu salarii mici sunt Letonia (25,5%), Romania (24,4%), Lituania (24%) si Polonia (23,6%). Pe ansamblul Uniunii Europene, unul din sase lucratori e inclus in aceasta categorie, statele membre unde acest numar este redus fiind Suedia (2,6%), Belgia (3,8%) si Finlanda (5,3%).

Romania inregistreaza una dintre cele mai mari discrepante pentru salarizarea bruta orara, se arata intr-un studiu Eurostat publicat marti, 13 decembrie. Cei mai bine platiti 10% dintre romani castiga, in medie, de 4,6 ori mai mult decat cei mai slab platiti. La nivel european, Romania este depasita doar de Polonia, cu 4,7 ca nivel de discrepanta.

salarii1Raportul dintre cei mai bine platiti romani si salariul mediu include Romania tot in categoria statelor membre cu cele mai mari discrepante. Media salariului brut orar este de 2,5 ori mai mica decat cea pentru salariile de top. Aceeasi diferenta este inregistrata in Bulgaria, Cipru si Polonia, in timp ce Portugalia se claseaza pe primul loc intre statele membre, cu o diferenta 2.8. La polul opus se afla Danemarca si Suedia, unde o ora de lucru este platita in medie cu doar 1,7 ori mai putin decat in categoria de varf.

salarii_3Un muncitor din Romania care primeste o remuneratie medie pentru ora de lucru castiga doar de 1,9 ori mai mult decat salariul minim orar. Aceeasi disparitate se inregistreaza si in Germania, Polonia, Irlanda si Polonia. Cea mai mica diferenta este inregistrata in Suedia (1.3), iar cea mai mare in Estonia (2.0)

Referitor la nivelul mediu de salarizare raportat in euro, studiul Eurostat arata ca un roman castiga brut, in medie, doi euro pe ora, ocupand astfel penultimul loc la nivel european, dupa bulgari, care castiga in medie doar 1,7 euro. La polul opus se situeaza Danemarca, unde un muncitor primeste o remuneratie orara bruta de 25.5 euro.