Ieri 27 septembrie a avut loc conferinta „Reducem risipa alimentara. Pretuim hrana!”, din cadrul PACK EXPO 2016. Speakeri din cadrul sectorului public si privat, oficialitati si presedinti ai asociatiilor din industria alimentara, au vorbit despre demersurile diminuarii risipei de hrana, atat din perspectiva producatorilor si comerciantilor, cat si in lantul de aprovizionare, distributie si vanzare.

2,5 milioane de tone de mâncare este aruncată la gunoi anual in Romania

Achim Irimescu: „ Romanii s-au obişnuit să umple frigiderul şi apoi constată că o mare parte din produse au depăşit termenul. Recunosc că mi s-a întâmplat şi mie. Aşa cum se spunea că singura soluţie de a reduce consumul de benzină este să crească preţul, probabil că la asta se va ajunge şi pe piaţa agro-alimentară. Când vei da pe un kilogram de carne preţul corect, cu siguranta vei gestiona acest produs cu mai multa atenţie”. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi”, a mai spus Achim Irimescu.

Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL considera ca o solutie buna pentru a reduce risipa ar fi regandirea ambalajelor, orientarea marketingului catre promotii in care sa se tina cont de zona geografica – exista obiceiuri de consum diferite,  precum si donarea produselor care se apropie de expirare:

Trebuie sa regandim ambalajele, sa gandim promotii, promotiile sa fie facute cu specific zonal, exista obiceiuri de consum diferite.
Sa ne implicam din punct de vedere al costurilor dar si moral, sa educam consumatorul, iar statul sa sprijine achizitia de ambalaje inteligente, rolul acestuia fiind sa sprijine nu sa puna piedici.

Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor: „Trebuie să găsim soluţii sa deducem TVA-ul pentru produsele aflate in pragul expirarii. interesul este ca o marfă care este în prag de expirare să poată fi vândută la un preţ cât mai mic să poată pleca din magazin”.

Propunerea legislativa privind diminuarea risipei alimentare se discuta chiar astazi in Comisie, iar saptamana viitoare ar putea fi supusa votului in plen”, a declarat Florin Alexe, deputat, initiatorul proiectului,