Achim Irimescu a participat la reuniunea de lucru despre Politica Agricola Comuna de la Paris

0
241

La invitatia ministrului Agriculturii, Sectorului Agroalimentar si Padurii din Republica Franceza, Stephane Le Foll, ministrul Achim Irimescu s-a deplasat la Paris intre 1 – 2 septembrie 2016, pentru a participa la reuniunea de lucru despre rolul Politicii Agricole Comune (PAC) in construirea proiectului european.

Intalnirea a fost structurata sub forma unei sesiuni plenare si a unei dezbateri pe trei grupe de lucru, pe urmatoarele teme: PAC in serviciul proiectului european comun in contextul globalizarii, aspecte la nivel european (din cadrul PAC) pentru o agricultura competitiva, durabila si flexibila si locul acestei politici in Europa. La eveniment au participat ministri ai Agriculturii din douazeci de tari membre ale Uniunii Europene.

Politica_Agricola_Comuna4In cadrul reuniunii, ministrul Achim Irimescu a vorbit despre principiile pe care PAC trebuie sa le aiba in vedere in cadrul unui proiect european comun, intre care – asigurarea securitatii alimentare in UE si la nivel mondial cantitativ si calitativ fara a periclita diversitatea produselor. Totodata, se impune  respectarea regulilor privind siguranta alimentelor, trasabilitatea, etichetarea – toate trebuie sa raspunda cerintelor consumatorilor fara a afecta competitivitatea sectorului agroalimentar cu precadere a fermierilor ori a IMM –urilor.

„Este foarte important sa invatam din experienta. Recentele evolutii – embargoul Rusiei, piata chineza, etc. – au avut efecte majore pentru o serie de produse importante ale agriculturii comunitare (fructe, legume, porc, lapte, etc.) pentru care au fost instituite masuri exceptionale. Si in anul 2009 agricultura UE a fost afectata de cresterea preturilor input-urilor, iar in Romania in plus accesul la credite a fost prohibitiv si costul acestora deosebit de ridicat. De aceea, ar trebui sa regandim mecanismele comunitare de sustinere fara a pune in pericol locul sau ponderea productiei UE, asa cum s-a intamplat in urma reformei sectorului zahar. Am devenit importatori si costul pierderilor locurilor de munca a fost considerabil”, a afirmat ministrul Achim Irimescu in cadrul interventiei sale. 

Politica_Agricola_Comuna4In opinia ministrului, Uniunea Europeana trebuie sa isi mentina rolul de jucator important pe piata mondiala a produselor agroalimentare. In acelasi timp, este nevoie de identificarea de noi piete si facilitarea accesului catre acestea. Acordurile cu tari terte pentru domeniul agricol, in general, trebuie sa ofere consumatorilor comunitari produse la standarde ridicate si dintr-o gama sau intr-o perioada in care acestea sunt deficitare in UE.

Ministrul apreciaza ca un alt principiu care trebuie avut in vedere il constituie promovarea sistemelor de calitate – produse agroalimentare cu Denumire de Origine Protejata si Indicatie Geografica Protejata – in cadrul acordurilor si asigurarea unei protectii pe piete terte.

In ansamblul sau, Politica Agricola Comuna mai trebuie sa raspunda la schimbarile climatice fara a afecta locurile de munca din zonele rurale si competitivitatea operatorilor si, pe viitor, PAC ar trebui sa beneficieze de o finantare corespunzatoare cel putin la nivelul actual astfel incat rolul ei in Europa si la nivel mondial sa se pastreze.