Seceta si situatia din Turcia au urcat preturile legumelor din Romania

0
313

Legumele si fructele de pe piata romaneasca au devenit recent mai scumpe, ca urmare a secetei si a contextului geopolitic din Turcia, considera expertii din piata.

In timp ce nu cu mult timp in urma era posibila achizitionarea unui kilogram de rosii sau de castraveti cu 2,5 pana la 3 lei, acestea costa in prezent in medie 4-5 lei. Aceleasi cresteri considerabile s-au inregistrat in cazul cartofilor, al caror pret a urcat de la 1,5 lei, la 2-3 lei, in toate pietele din Romania. “Legumele si fructele de sezon ar trebui sa fie mai ieftine, dar pentru ca productille au inregistrat randamente foarte scazute, trebui sa marim preturile pentru a ne recupera macar investitia facuta”, explica un producator roman de legume.

In scopul de a proteja productia interna, producatorii de fructe si legume s-au intalnit cu reprezentantii supermarket-urilor pentru a discuta despre cantitatile de produse romanesti de care lanturile de magazine au nevoie pentru a le pune in vanzare. “S-au discutat aspecte legate de lantul de aprovizionare, de volumele de care au nevoie si, de asemenea, de cresterea preturilor”, a declarat Emil Dumitru, presedintele Federatiei Nationale Pro Agricola.