Achim IRIMESCU a participat la Reuniunea ministrilor agriculturii din cadrul OCDE

0
744

In perioada 7-8 aprilie 2016 o delegatie a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, condusa de ministrul Achim IRIMESCU, a participat la Reuniunea ministrilor agriculturii din cadrul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care a avut loc la sediul OCDE din Paris, Franta.

Reuniunea a avut ca scop analizarea oportunitatilor si provocarilor cu care se confrunta, la nivel mondial, agricultura si sectorul alimentar, discutiile vizand in mod deosebit  identificarea unor politici adecvate menite sa gestioneze vulnerabilitatile si sa maximizeze oportunitatile de dezvoltare, un accent deosebit fiind pus pe sprijinirea fermelor competitive si durabile.

In acest sens, tintele viitoarelor politici ale OCDE in domeniul agriculturii si industriei alimentare vor urmari: o coerenta crescuta cu toate celelalte masuri din economie (dezvoltarea, comertul, schimbarile climatice, securitatea alimentara si volatilitatea preturilor, investitiile, ocuparea fortei de munca in domeniul agricol, cercetare-dezvoltare-inovare si utilizarea de tehnologii avansate, etc), o transparenta mai mare in ceea ce priveste obiectivele si beneficiarii vizati, sa fie pragmatice si orientate catre rezultate clare, sa fie adaptate (flexibile) la modificarile care pot interveni in economie, sa respecte normele, obligatiile si relatiile multilaterale dintre state si, nu in ultimul rand, sa fie echitabile pentru state si pentru actorii implicati in sectorul agricol.Achim_IRIMESCU_2

Participarea delegatiei Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale la aceasta Reuniune este deosebit de importanta, aderarea Romaniei la OCDE reprezentand un obiectiv strategic al politicii externe romanesti, fiind inclus in programul de guvernare 2013-2016.

Astfel, ministrul Achim Irimescu a avut o intalnire oficiala cu Secretarul General Adjunct al OCDE, doamna  Mari Kiviniemi, cu care au fost discutate modalitatile de consolidare a relatiei Romaniei cu OCDE si agenda viitoarei vizite in Romania a oficialului OCDE, programata pentru luna iunie 2016. A avut loc si o intalnire informala cu domnul Kanayo F. Nwaanze, presedintele Fondului International pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD) si cu reprezentantul Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

Achim_IRIMESCU_4De asemenea, in marja Reuniunii ministeriale, domnul Achim IRIMESCU a avut o serie de intalniri oficiale, dar si informale cu ministrii agriculturii si sefii de delegatii din USA, Israel, Franta, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelanda, Canada, Slovenia si Argentina, precum si cu comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Phil HOGAN, in vederea sustinerii aderarii Romaniei la OCDE, dar si a continuarii si dezvoltarii relatiilor bilaterale din domeniul agricol cu aceste state.

Ministrul Achim Irimescu a avut o intalnire cu ministrul ucrainian al agriculturii cu care a discutat dezvoltarea relatiilor bilatetrale in domeniul agriculturii dintre cele doua state.

Cooperarea Romaniei pe linia politicilor agricole cu OCDE a facut de asemenea subiectul unor discutii ample cu directorul Directiei OCDE pentru Agricultura si Comert, domnul Ken Ash.

Achim_IRIMESCU_8Amintim faptul ca Romania a reiterat, in anul 2012, intentia de aderare la organizatie printr-o scrisoare adresata Secretarului General al OCDE, Angel Gurria, de catre premierul roman. In prezent,  Romania detine calitatea de “stat cu statut special de observator” in cadrul OCDE.

La finalul discutiilor, ministrii agriculturii au adoptat o declaratie oficiala a Reuniunii ministeriale, informeaza MADR intr-un comunicat de presa transmis pe adresa agentiei noastre.