Sondaj KPMG: Inovatia in tehnologie 2015

0
1121

Marcand un punct de cotitura in evolutia tehnologiilor emergente, multi dintre executivii din companiile de tehnologie claseaza o multitudine de noi tehnologii (in fata celor de tip Cloud si Mobil) in categoria celor mai inovatoare tehnologii in urmatorii trei ani, conform sondajului realizat de KPMG, Inovatia in Tehnologie 2015.

“Rezultatele din acest an marcheaza un punct de cotitura deoarece  unele tehnologii inovatoare bazate pe Cloud si mobilitate reprezinta acum prioritati strategice de top si catalizatori pentru business”, spune Mihai Rada, Director pe segmentul de servicii Tehnologie, Media si Teleomunicatii din cadrul KPMG Romania.

“Cele mai de succes afaceri vor fi cele care vor reusi sa combine mai multe tehnologii inovatoare si le vor integra cu resursele umane, astfel incat sa poata aborda provocari si oportunitati noi” continua el.

tehnologie_2KPMG International a intervievat 832 de lideri din domeniul tehnologiei la nivel global, incluzand aici directori executivi (87% din respondenti), din companii de tehnologie abia infiintate, companii de dimensiuni medii si mari, fonduri de investitii precum si investori antreprenoriali pentru a identifica noile tendinte referitoare la tehnologii inovatoare, barierele in adoptarea unor astfel de tehnologii precum si noi oportunitati de a monetiza si a genera profituri de pe urma folosirii tehnologiilor emergente. 29% din respondenti au fost din America, 42% din zona Asia-Pacific si 32% din regiunea EMA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa). 16% au fost din SUA si 11% din China.

Impactul asupra consumatorilor

tehnologieIntrebati care sunt principalele tehnologii perturbatoare si catalizatorii pentru tehnologiile care se adreseaza consumatorilor in urmatorii trei ani, liderii din tehnologie la nivel global au clasat pe primul loc tehnologiile de tip Cloud (11%), urmate indeaproape de tehnologiile cu privire la mobilitate, Internetul lucrurilor (Internet of Things –IoT) si solutiile de tip „Data & Analytics” (i.e. solutii de gestiune si analiza a datelor). In regiunea noastra (Europa), tehnologiile de tip Cloud nu mai sunt considerate inovatoare, dar in schimb Imprimarea 3D pare a fi urmatorul punct prioritar pe ordinea de zi a liderilor din tehnologie. Este de asemenea interesant de remarcat ca situatia este complet diferita in Statele Unite acolo unde cea mai inovatoare tehnologie pentru piata de consum o reprezinta biotehnologia si tot ceea ce vine „la pachet” cu aceasta (Servicii digitale de sanatate sau asistenta medicala cu ajutorul technologiei).

“A face o prioritate din aceste tehnologii presupune combinarea tehnologiei si a oamenilor pentru a permite redistribuirea si utilizarea fortei de munca la capacitatea ei maxima”, afirma Rada.

“Tehnologiile ce permit Imprimarea 3D  in EMA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si Biotehnologia/Serviciile de sanatate asistate de tehnologie in US, pot fi toate vazute ca fiind modalitati de suplimentare a fortei de munca, producand in acelasi timp solutii inovatoare, atractive pentru a capitaliza noi oportunitati de piata”.

Mediul de afaceri

tehnologie_4Uitandu-ne la mediul de afaceri, respondentii au admis faptul ca tehnologiile care vor avea cel mai mare impact in transformarea afacerilor sunt tehnologiile de tip Cloud, Internetul Lucrurilor – IoT si solutiile de gestiune si analiza a datelor („Data & Analytics”).

Desi tehnologiile de tip Cloud continua sa fie recunoscute la nivel global ca element disruptiv pentru companii si intreprinderi in general, am observat cateva variatii cu privire la celelalte tehnologii: respondentii din China sunt mult mai preocupati de Internetul Lucrurilor – IoT, in timp ce respondentii din Statele Unite sunt mult mai interesati de solutiile de gestiune si analiza a datelor (Data&Analytics).

Desi nu sunt in top 3 la nivel global, respondentii din Japonia au afirmat ca Inteligenta Artificiala (AI) va fi urmatorul element inovator din punct de vedere al tehnologiilor. Japonia este in continuare recunoscuta ca un pol de inovatie si tehnologie la nivel global.

Impactul tehnologiilor disturbatoare la nivel industrial

tehnologieIn timp ce la nivel global, respondentii au afirmat ca industria IT va suferi cea mai mare transformare din cauza tehnologiilor emergente, alte industrii clasate in top 3 includ: piata de consum/retail si serviciile financiare (in China), Biotehnologia/serviciile de sanatate si piata de consum/retail strans legate de telecomunicatii (in U.S.), in timp ce Europa si restul regiunii (Orientul Mijlociu si Africa) au considerat ca sectorul telecomunicatiilor si energiei vor fi afectate considerabil de catre tehnologiile emergente viitoare.

Privind inapoi

Rezultatele sondajului privind inovatia in tehnologie din 2015 sunt destul de mult aliniate cu cele din 2014: auzim tot mai mult despre Internetul Lucrurilor – IoT si Imprimarea 3D, precum si de asistenta medicala, cloud computing si solutii de gestiune si analiza a datelor. Aceasta este o confirmare a tendintelor pe care tehnologiile le urmeaza in zilele noastre.

“Ceea ce vedem astazi ca o inovatie in tehnologie va fi normalitatea, modul obisnuit de a face afaceri de maine.” comenteaza Gheorghe Vlad, Senior Manager din cadrul KPMG Romania.

“Oamenii sunt tot mai constienti de avantajele pe care aceste tehnologii le aduc si sunt tot mai dispusi sa accepte riscurile care provin din implementarea  si folosirea lor” continua el.

Concluzii

  • tehnologie_8Pe masura ce tehnologiile evolueaza, liderii din piata globala vor depinde din ce in ce mai mult nu doar de inovatie dar si de abilitatea companiilor de a integra tehnologiile inovatoare.
  • Aparitia asa numitor « Integratori de inovatie » va redefini urmatorul val de lideri in tehnologie .
  • Evolutia strans legata a tehnologiilor de tip Cloud, Internetul lucrurilor – IoT, solutiilor de gestiune si analiza a datelor (D&A) si a Inteligentei Artificiale vor remodela industriile pana in punctul in care multe companii, din toate sectoarele industriale vor deveni companii de software.
  • Sursele de profit si avantajele competitive de care se bucura astazi companiile vor avea o viata scurta daca consiliile de aministratie si conducerea executiva a firmelor nu vor adresa rapid tendintele privitoare la tehnologiile disruptive.
  • Cei care reusesc sa combine tehnologiile Cloud si Mobile, solutiile de robotizare, Imprimarea 3D si alte tehnologii emergente vor fi tot timpul cu un pas in fata;
  • Tehnologia Blockchain are un potential urias de a remodela industria financiara si devine o componenta necesara in ecosistemul comercial global.
  • Daca in urma cu 5 ani succesul era posibil prin comercializarea unei singure forme de inovatie, acum acest lucru nu mai este posibil, fara integrarea mai multor tehnologii inovatoare.
  • Companiile trebuie sa profite de avantajele unui ecosistem global, de exemplu idea unui produs nou poate aparea in Statele Unite, fabricarea prototipului se face in Asia de Sud-Est iar productia finala cat mai aproape de consumator.