Apa plata periculoasa, retrasa din magazine. Cu cat erau depasite valorile admise.

0
1555

Cinci sortimente de apă plată, care ar fi periculoasă pentru consum, au fost descoperite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, în magazine din Bucureşti. Rezultatele unor analize au arătat depăşiri, de până la 200 de ori, a cantităţii de germeni în apa ambalată. Două lanţuri de hipermaketuri au anunţat că au retras de la vânzare apa cu probleme.

Analizele de laborator au scos la iveală probleme la apa îmbuteliată în recipiente de 2 litri sub mărcile Winny, Aro şi Izvorul Zânelor şi la cea în bidoane de 6 litri Calipso şi de 5 litri Aqua Quinn.

„Au fost prelevate 17 eşantioane de apă de masă şi izvor aflate în reţeaua de comercializare din supermarketurile din Bucureşti. Cinci din aceste probe au ieşit neconforme la parametrul microbiologic numărul total de germeni. Au fost analizate la un laborator acreditat şi la acest parametru au rezultat valori cu până la 200% peste limita admisă sau mai bine zis de 200 de ori peste limita totală admisă”, a declarat Paul Anghel, director general ANPC, pentru Digi24.

Reprezentanţii companiei Metro, căreia îi aparţine marca ARO, au răspuns Digi24 că, pentru mai multă siguranţă, produsele ARO și Calipso vizate au fost retrase de la vânzare.

„Am decis (…) să efectuăm, în mod suplimentar, încă o analiză proprie de calitate a contra-probei prelevate de către autorităţi şi, totodată, am solicitat deja şi furnizorilor respectivi să realizeze în paralele o analiză suplimentară. Până la primirea rezultatelor (…) produsele mai sus-menţionate rămân retrase de la comercializare”, se spune în comunicatul companiei.

O reacţie a venit şi de la lanţul de hipermarketuri Cora.

„Cora România a retras de la comercializare, preventiv, pentru siguranţa consumatorilor, lotul de apă plată Winny, imediat ce am aflat că ar putea exista o problemă. De asemenea, am prelevat şi noi probe din lotul respectiv, dar şi din mai multe loturi, pe care le-am trimis spre verificare la un alt laborator acreditat”, afirmă reprezentanţii companiei.

Inspectorii ANPC vor continua controalele şi în perioada următoare.

Apă plată cu nereguli – Limita prevăzută: 100

Winny, apă de izvor plată (PET 2 L) – valoare obţinută: 1.000

Aro, apă de masă necarbogazoasa (PET 2 L) – valoare obţinută: 20.000

Calipso, apă de izvor (PET 6 L) – valoare obţinută: 14.700

Izvorul Zânelor, apă de izvor plată (PET 2 L) – valoare obţinută: 2.820

Aqua Queen, apă de izvor (PET 5 L) – valoare obţinută: 2.000