Industria alimentara romaneasca exista, in ciuda detractorilor – comunicat de presa Romalimenta

Asistam periodic la iesiri ale nutritionistilor de canapea, donand pareri despre siguranta sau calitatea alimentelor romanesti, emitand ipoteze relativ la un aditiv sau la alte ingrediente, fara nicio baza stiintifica si trecand sub tacere faptul ca toate sunt autorizate cu maxima strictete, legislatia europeana fiind cea mai draconica din lume.

Ne ferim sa replicam de fiecare data acestor semidocti, pentru ca (asa cum ne spun si colegii din alte state UE) a-i baga in seama inseamna a le da o atentie nemeritata. Credem, pe de alta parte, ca replica ar trebui sa vina prompt nu din partea noastra, ci a autoritatilor de resort, neutre si obiective, pentru ca aceasta campanie furibunda macina increderea nu doar in industria alimentara, ci si in aceste autoritati, romanii intrebandu-se, pe buna dreptate, ce fac ele pentru a-i proteja de “toxicitatile si agentii mutageni” de care vorbesc cu lejeritate iresponsabila acesti ‚guru’ amatori?

Exista si o alta categorie care, voit sau nu, sapa cu abnegatie la temelia industriei alimentare romanesti. Sunt cei care deplang (in cel mai bun caz) slabiciunea acesteia in echilibrarea balantei comerciale, sustinand “prieteneste” ca acest “punct vulnerabil” trebuie ajutat- fara insa a propune, cu atat mai putin a face ceva concret in acest sens.

Mihai Visan Romalimenta

Se trece subtil cu vederea ca cele mai mari importuri sunt la fructe, legume si carne, sectoare care n-au nimic de-a face cu procesarea alimentara si se promit vagi sustineri ale “alimente cu inalta valoare calitativa”- expresie ce tine de moda 2019. Recent, un secretar de stat din MADR spunea ca fermele mari au standarde ridicate si sustin securitatea alimentara a tarii- mare adevar! Cand vom auzi ceva similar la adresa productiei alimentare, sau e tabu? Tuturor compatimitorilor industriei noastre, le dam o veste bomba: industria alimentara romaneasca exista, si nu oricum: vorbim de al doilea sector manufacturier al tarii, ca cifra de afaceri (13 miliarde euro) si de principalul sau angajator (180 mii salariati).

Desigur, ne referim doar la cele aproape 9 mii companii care raporteaza autoritatilor; la acestea se adauga economia neagra, adica aceia care prospera tocmai datorita atacurilor la care este supusa industria alimentara, uitandu-se un adevar elementar: aceasta furnizeaza hrana de zi cu zi a romanilor, o hrana la fel de sigura si de buna ca in intreaga Uniune, pentru ca se supune acelorasi reguli, de la Atlantic la Prut! Totusi, da, ceva ne lipseste: un dialog real cu autoritatile, pentru a identifica impreuna unde exista slabiciuni si cum trebuie tratate. Pozitivi, noi continuam sa speram!

Presedinte  Sorin Minea,
Director executiv Mihai Visan