Practicile comerciale neloiale, cel mai important dosar inchis de Romania cat a detinut Presedintia Consiliului Uniunii Europene

0
19

Pe durata mandatului prezidential al Consiliului Uniunii Europene, Romania a inchis 11 dosare in domeniul agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului fata de patru cat si-a propus initial, a declarat pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

„Presedintia Consiliului UE a fost un real succes in domeniul pe care il coordonez agricultura, dezvoltare rurala si pescuit. Avem 11 dosare incheiate fata de patru cate ne proiectasem. Am inaintat foarte mult si in ceea ce priveste Politica Agricola Comuna (PAC), pe cele trei regulamente care au vizat Planul strategic, Finantarea, gestionarea si monitorizarea si Organizarea comuna de piata. Ultimele doua regulamente sunt aproape de final, iar Planul strategic a fost legat de Cadrul Financiar Multianual (MFF). Din acest motiv a fost o opinie generala de a aborda cele trei regulamente la pachet, iar in ultima sedinta de Consiliu ne-am dus cu un raport de progres. La acest raport s-a adaugat si abordarea generala partiala pe Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM), un lucru foarte important pentru Romania, dar si pentru celelalte tari datorita interesului pentru acvacultura. Aici am facut pasi importanti pentru intensitatea sprijinului pana la 70% ceea ce inseamna un avantaj deosebit in perspectiva 2021 – 2027”, a explicat Petre Daea.

Din cele 11 dosare inchise, cel mai important pentru Romania este cel ce reglementeaza practicile comerciale neloiale, care, in opinia ministrului Agriculturii, este un dosar care „prinde si interesul major al tarii”.

Potrivit datelor de bilant furnizate de MADR, din cele 11 dosare inchise de Romania, 4 au fost pe Agricultura si 7 pe Pescuit, la care se adauga si munca depusa pentru acordurile internationale de pescuit (Gambia, Capul Verde, Guineea Bissau, Mauritania, Senegal, Seychelles). Pentru cele 7 dosare pe Pescuit au fost publicate Regulamente si Directive in Jurnalul Oficial al UE.

Printre cele mai dificile dosare au fost cele trei regulamente ale reformei Politicii Agricole Comune (pentru care s-a adoptat un raport de progrese) si regulamentul privind masurile tehnice pentru pescuit, acesta din urma finalizat in trialog, precum si regulamentul privind fondul european de pescuit (EMFF).

subvenții, agricultura, Memorandum, VietnamDosarele aprobate in domeniul Agriculturii sunt: “Practicile comerciale neloiale”, “Regulament privind bauturile spirtoase”, “Legea generala a alimentelor”, “Regulament de modificare a REG.(UE) nr.1305/2013 si (UE) nr.1307/2013 in ceea ce priveste anumite norme privind platile directe si sprijinul pentru dezvoltare rurala pentru anii 2019-2020”, iar cele din domeniul pescuitului: “Regulament privind un plan multianual de refacere a stocurilor de peste-spada din Mediterana”, “Regulament privind anumite dispozitii privind pescuitul in zona Acordului CGPM (Comisia Generala pentru Pescuit pentru Marea Mediterana”, “Regulamentul de instituire a unor masuri de conservare si control care se aplica in zona de reglementare a Organizatiei de Pescuit in Atlanticul de Nord-Vest (NAFO)”, “Regulamentul privind masurile tehnice de pescuit”, “Regulamentul privind planul de gestionare in Mediterana de Vest”, “Brexit contingenta – Modificarea regulamentului financiar EMFF”, “Brexit contingenta – Modificarea regulamentului privind flotele externe”.

De asemenea, Romania a obtinut plafonarea voluntara a subventiilor pentru agricultura si, drept urmare, se va lasa la latitudinea statelor membre modul de actiune in aceasta privinta.

De asemenea, s-a obtinut aprobarea unei convergente progresive prin care Romania este avantajata prin cresterea subventiei la unitatea de suprafata.

“Ce stim sigur este ca va creste convergenta si va creste sprijinul pe unitatea de suprafata. Nu stiu deocamdata care va fi suma, pentru ca nu avem inca bugetul, dar noi asteptam o suma mai importanta. Sunt increzator pentru ca opinia generala desprinsa din fiecare dezbatere pe care am avut-o cu ocazia sedintei de Consiliu a AgriFish a fost pentru un buget mai mare sau cel putin egal cu bugetul actual, avand in vedere ca sunt o serie intreaga de ambitii de mediu, care solicita financiar fermierul”, a subliniat oficialul MADR.

Consiliul a adoptat un set de concluzii privind biosecuritatea, subliniind rolul-cheie al biosecuritatii in confruntarea cu amenintarile actuale, precum pesta porcina africana si febra aftoasa.