Studiul ce analizeaza consumul de alimente pe plan national

0
6

Consumul de alimente in Romania va fi analizat intr-un nou studiu efectuat de Autoritatea Natională Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) in parteneriat cu Institutul National de Sanatate Publica (INSP), informeaza Agerpres.

Cercetarea, aliniata la metodologia Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), va fi realizata la nivel national si se adreseaza unui segment de populatie cu varste cuprinse intre 10 si 74 de ani.

1.500 de consumatori, distribuiti in mod reprezentativ pe zone geografice, zone de resedinta si grupe de varsta la nivelul intregii tari, vor fi intervievati in perioada august – decembrie 2019. Repartizarea pe grupele de varsta se va face astfel: 300 de consumatori in grupul de adolescenti (10-17 ani), 540 de consumatori in grupul de adulti (18-64 de ani), 260 de consumatori in grupul de varstnici (65-74 de ani), 140 de femei in perioada de maternitate si 260 de vegetarieni/vegani, care vor raspunde la intrebarile puse de investigatorii de teren.

„Evaluarea va fi realizata in doua sezoane, rece si cald, deoarece studiile anterioare au aratat ca exista diferente sezoniere importante de aport alimentar. Fiecare respondent va fi intervievat de 2 ori. Primul interviu se va desfasura fata in fata la locuinta respondentului, iar cel de al doilea va fi desfasurat telefonic in acelasi sezon, cu o pauza de minimum 7 zile intre ele”, se mentioneaza in comunicat.

Informatiile colectate vor fi utilizate pentru dezvoltarea unei baze de date privind consumul de alimente la nivel national, in conformitate cu cerintele EFSA.

„De asemenea, informatiile colectate vor fi transmise catre EFSA ca parte a cerintelor studiului, Romania contribuind astfel la dezvoltarea bazei de date europene pentru consumul de alimente. Participarea consumatorilor romani la studiu reprezinta un avantaj, in contextul in care Romania va detine o baza de date privind consumul national de alimente, permitand astfel o mai buna evaluare a riscurilor legate de alimentele si, implicit, aplicarea de masuri de prevenire si remediere a acestora pentru a asigura un nivel ridicat de protectie al sanatatii cetatenilor. Incurajam consumatorii romani sa participe la acest studiu, avand in vedere si faptul ca pentru prima oara vom avea certitudinea ca specificul national privind consumul de alimente va fi inclus in opiniile stiintifice privind siguranta alimentelor, elaborate de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor”, se mai scrie in comunicat.