Vizita a unei delegatii din Republica Populara Chineza in vederea demararii exportului de lucerna

0
254

Ieri, 29 iunie 2016, a debutat misiunea de audit a unei delegatii de experti ai Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza in vederea demararii exportului de lucerna din Romania.

Delegatia din republica Populara Chineza a fost primita de domnul Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, domnul dr. Mihai Ponea, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si doamna Doina Baiculescu, director general al Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF) alaturi de experti ai institutiilor cu atributii in acest domeniu.

lucerna3Ministrul Achim Irimescu si-a exprimat convingerea ca aceasta intalnire va contribui la dezvoltarea relatiilor bilaterale traditionale dintre cele doua tari si a avansat catre partea chineza propunerea de a extinde perioada de un an in care se poate exporta la o perioada de doi ani si de a accelera formalitatile pentru exportul lucernei.

„Sper ca in cel mai scurt timp sa reusim sa permitem importatorilor chinezi sa preia din Romania produse de cea mai buna calitate si sa gasim cele mai bune solutii pentru a intensifica schimburile comerciale dintre cele doua parti”, a afirmat ministrul Achim Irimescu in cadrul intalnirii.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, domnul dr. Mihai Ponea, a intarit afirmatiile ministrului Agriculturii privind standardele inalte ale produselor romanesti si a expertizei specialistilor din cadrul ANSVSA si ANF care certifica calitatea si siguranta acestora.

lucerna4„Ne-am dori ca la finalul vizitei sa agream lista de cerinte si conditii obligatorii care vor fi incluse in protocolul in baza caruia va fi elaborat proiectul de certificat fitosanitar pentru lucerna destinata exportului in China si, totodata, sa derulam discutarea celorlate subiecte aflate negociere in acelasi ritm alert”, a completat vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Vizita expertilor chinezi este urmarea demersurilor intreprinse de ANSVSA, incepand cu luna septembrie 2014, cand a fost transmisa solicitarea oficiala privind inceperea negocierilor pentru exportul de lucerna furajera.

Cu ocazia intalnirii bilaterale AQSIQANSVSA care a avut loc la Ningbo, in marja Conferintei ministrilor economiei si comertului 16+1, delegatia ANSVSA a solicitat trimiterea cu celeritate a unei misiuni pentru evaluarea unitatilor din Romania care doresc sa exporte lucerna furajera.

lucerna6Pe agenda misiunii oficiale, care se va finaliza pe data de 6 iulie, figureaza vizite la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor, din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Braila. Vizita expertilor chinezi are scopul de a evalua capacitatea analitica a Autoritatii in ceea ce priveste furajele si modul in care sunt aplicate, la nivel central si teritorial, toate masurile prevazute de  reglementarile legislatiei comunitare, precum si cerintele AQSIQ.

De asemenea, vor fi vizitate si unitati de productie lucerna din judetele: Braila, Olt, Teleorman si Calarasi, care si-au manifestat interesul si au aplicat pentru  exportul de lucerna in Republica Populara Chineza.

lucerna7Pana in prezent Romania exporta in Republica Populara Chineza carne de porc, material seminal provenit de la bovine si miere.

Mentionam ca Romania a demarat negocieri pentru exportul in Republica Populara Chineza de: produse din carne de porc, carne de oaie si de pasare, lapte si produse lactate, porumb, venin de vipera.