CE: Accent pe etichetarea nutrițională complementară armonizată în Europa

0
397
etichetarea nutrițională

Comisia Europeană și-a început lucrările pregătitoare pentru o posibilă armonizare a etichetării nutriționale complementare tabelului nutrițional (de tipul Nutri-Score). EFSA a fost rugată să sprijine alegerea viitorului sistem european.

Comisia Europeană și-a stabilit ca obiectiv, în strategia Farm to Fork, să prezinte până la sfârșitul anului 2022 o propunere de etichetare nutrițională armonizată obligatorie pentru partea frontală a ambalajelor alimentare. Aceasta ar face ca etichetarea obligatorie să fie complementară tabelului nutrițional de tipul Nutri-Score.

„Obiectivul este de a permite consumatorilor să facă alegeri alimentare ținând cont de criteriul„ sănătății ”, spune Comisia.

Propunerea va trebui să convingă însă unele țări deocamdată foarte reticente, precum Italia.

Pentru a avansa în acest proces, organismul european tocmai a solicitat Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) în vederea furnizării acesteia de date științifice cu privire la:

  • nutrienți importanți pentru sănătatea publică,
  • gruparea alimentelor care joacă un rol preponderent în dietele populațiilor europene și ale subgrupurilor acestora.

Comisia a publicat un raport privind utilizarea formelor complementare de exprimare și prezentare care îndeplinesc cerințele Regulamentului Inco (UE 1169/2011 ) cu referire specială la cele nouă sisteme, deja implementate sau în curs de implementare în Europa.

„Comisia este obligată să prezinte un astfel de raport în conformitate cu articolul 35 din regulamentul Inco”, precizează expertul Olivier Rondouin de la Doceor.

EFSA are, de asemenea, sarcina de a defini criteriile care ghidează alegerea nutrienților și a altor componente non-nutritive ale alimentelor pentru profilarea nutrițională. Acest aviz va contribui astfel la definirea condițiilor de utilizare a mențiunilor nutriționale și de sănătate ale produselor alimentare.

Cu toate acestea, EFSA nu va avea un rol consultativ în ceea ce privește modelele de profilare deja existente în statele membre. Experții vor trebui să-și prezinte avizul științific până în martie 2022, iar o consultare publică asupra proiectului de aviz va fi organizată înainte de sfârșitul anului 2021.

În „Acordul verde”, Comisia Europeană își propune să promoveze reformularea nutrițională a alimentelor procesate. În plus față de etichetarea suplimentară, Comisia a elaborat un calendar care include până la sfârșitul anului 2021 stabilirea nivelurilor maxime pentru anumiți nutrienți, dar și stabilirea profilurilor nutriționale prin limitarea promovării comunicării pentru produsele bogate în zahăr, sare și grăsimi până în 2022.