O nouă definiție a produselor alimentare cu cereale integrale

0
293

Colaborarea dintre mediul academic și industrie a condus la elaborarea unei definiții care face ca prezentarea „conținutului de cereale integrale din alimente să fie mai clară” atunci când sunt oferite informații pe etichetă, scopul fiind acela de a furniza informații mai clare consumatorilor, dar și producătorilor, transmite Food Navigator.

Health Grain Forum (HGF), o organizație internațională cu sediul în Europa, care numără membri din Suedia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda și Elveția, consultând mediul academic și industria, a ajuns la concluzia că un aliment „din cereale integrale” este unul care conține cel puțin 30% ingrediente din cereale integrale în produsul global. De asemenea, în ceea ce privește celelalte ingrediente ale produsului alimentar, conținutul de cereale integrale trebuie să depășească cantitatea totală de cereale rafinate, calculat prin raportare la cantitatea de substanță uscată.

„Scopul definiției este de a încuraja producătorii de alimente să înlocuiască din ce în ce mai multe ingrediente pe bază de cereale rafinate, cu cereale integrale”, a declarat dr. Alastair Ross, profesor asistent de biologie și inginerie biologică, științe alimentare și nutriție la Universitatea de Tehnologie Chalmers din Suedia.

Deși definiția constituie doar un reper, speranța este ca industria alimentară, asociațiile nutriționiștilor și guvernele naționale să o aplice în activitățile viitoare referitoare la orientările privind alimentația și nutriția. Cerințele legale actuale, pentru etichetarea alimentelor din cereale integrale pe partea frontală a ambalajelor produselor alimentare, sunt rar aplicate, datorită recomandărilor neobligatorii și informațiilor divergente despre acest subiect.

Liniile directoare QUID

În prezent, dacă menționezi sintagma „cereale integrale” pe eticheta unui produs, conținutul de ingrediente din cereale integrale dintr-un produs trebuie să figureze pe ambalaj pentru a se conforma declarației obligatorii privind cantitatea ingredientelor (QUID = Quantitative Ingredient Declaration), care constituie baza pentru etichetarea ingredientelor alimentare în Europa.

ingredienteCu toate acestea, de obicei, pe etichetă apare doar o parte a listei ingredientelor, ceea ce limitează vizibilitatea și impactul acestor informații și face dificilă identificarea de către consumatori a produselor cu conținut de cereale integrale. De exemplu, în Franța, ghidul cu privire la etichetarea cerealelor integrale afirmă că pentru pâinea dospită care conține 10% cereale integrale, poate fi trecută pe etichetă sintagma „conține cereale integrale”.

Pentru pâinea și produsele de panificație (checuri, prăjituri) care au un conținut de cereale integrale de peste 30%, pe etichetă poată să fie trecută mențiunea „conținut bogat de cereale integrale / bogată în cereale integrale”.

Pentru biscuiții cu 15% conținut de cereale integrale ca proporție din greutatea finală a produsului, etichetarea poate să conțină sintagma „conține cereale integrale”, în condițiile în care doar de la o proporție de 40% din greutatea finală s-ar putea face o astfel de afirmație.

Concluziile celor de la HGF se bazează pe definiția generală, larg acceptată a cerealelor integrale ca materie primă și ingredient, propusă de organizație în 2014. De asemenea, s-a avut în vedere o gamă largă de definiții existente cu privire la produsele alimentare cu cereale integrale, precum și rezultatele studiilor observaționale majore, legate de efectul anumitor diete curente.

„Am realizat acest lucru în peste doi ani de întâlniri și consultări cu membrii ai mediului academic și ai industriei pentru a veni cu o definiție care să se întemeieze atât pe datele științifice disponibile, cât și pe realitatea oferită de o întreagă suită de culturi alimentare”, a adăugat dr. Ross.

Pe lângă o nouă definiție, lucrarea arată că orice nouă propunere ar trebui să acopere etichetarea frontală a ambalajului, fiind mult mai important să se comunice în această zonă conținutul de cereale integrale către consumatori, decât o listă a ingredientelor.

Alimente inovatoare cu mai multe cereale

„Orientările clare cu privire la ceea ce constituie un aliment cu conținut de cereale integrale ar spori claritatea și pentru producătorii de alimente și ar încuraja răspândirea practicii etichetării frontale a ambalajului, publicul putând face astfel alegeri mai ușoare cu privire la selectarea alimentelor pe baza conținutului de cereale integrale”, au comentat autorii.

Importanța stabilirii unei definiții mai bune a produselor din cereale integrale, constituie un punct focal din punctul de vedere al echipei, în îmbunătățirea sănătății prin creșterea consumului acestui ingredient. În trecut, au existat o serie de campanii publice și private pentru a crește gradul de conștientizare a calităților nutritive a cerealelor integrale și pentru a încuraja consumul mai mare de cereale integrale, care s-a demonstrat ca fiind eficiente.

„Ne-am străduit să elaborăm o definiție care să protejeze consumatorii de declarațiile banale cu privire la cantitatea de cereale integrale cuprinsă într-un produs, dar să lăsăm și destul spațiu pentru a crea noi produse inovatoare.”

Noua definiție va constitui un punct de discuție principal la cel de-al 6-lea Summit Internațional pentru Cereale Integrale, care va avea loc la Viena la 13- 15 noiembrie 2017.