Seminarul ESE: Legi inaplicabile, pierderi pentru industria alimentara

0
540

Ieri, 9 noiembrie 2016 a avut loc la Bucuresti prima zi a seminarului “ESE – Etichetare. Siguranta. Etica”, organizat de Revista Ro.Aliment, destinat prezentarii ultimelor modificari legislative legate de etichetare, siguranta si etica in industria alimentara.

Seminarul ce a beneficiat de prezenta a peste 100 de specialisti din domeniul alimentar, precum si de prezenta principalilor reprezentanti ai autoritatilor cu atributii in domeniu (ANPC, MADR, ANSVSA) a demarat cu prezentarea temei ”Practici comerciale incorecte” sustinuta de Paul Anghel, director general al ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), ce a detaliat prin exemple acest fenomen care ”produce intotdeauna pierderi doar in buzunarul consumatorului, dar nu si in cel al retailerilor.”, dupa cum explica oficialul ANPC. In finalul prezentarii, directorul general al ANPC, impreuna cu doamna Anica Popa, sef Serviciul Produse si Servicii Produse Alimentare si Nealimentare din ANPC au raspuns la o serie de intrebari adresate de participantii la seminar, cu privire la domeniul etichetarii.

O prezentare primita cu interes de participanti a fost si cea sustinuta de Dorin Cojocaru – presedinte APRIL, despre ”Etichetarea laptelui – Legea 88/2016” – Dorin Cojocaru – presedinte APRIL, care printre altele arata ca amenzile date de autoritati pe baza acestei legi sunt nelegale, in conditiile in care, legea a fost notificata catre Comisia Europeana, care trebuie sa-si dea avizul cu privire la aplicarea ei (conform procedurilor UE, Romania a incalcat deja legislatia UE, in conditiile in care notificarea catre CE trebuia facuta inainte ca Parlamentul si-si dea votul). Un lucru interesant, ce a reiesit din dezbaterile legate de aceasta tema, a fost faptul ca, atat in cazul acestei legi, cat si in cazul Legii nr. 150/2016 (ce modifica Legea nr. 321/2009, cu privire la vanzarea de produse romanesti) ca sfaturile si opiniile ANSVSA, ANPC, MADR si ale industriei alimentare nu au fost luate in considerare in cadrul Comisiei de Agricultura a Parlamentului Romaniei, atunci cand aceste acte normative au fost adoptate.

O opinie interesanta a fost exprimata de Mihai Petrica Marcoci, Director Adjunct al CNAI, in cadrul prezentarii sale ”Securitatea alimentara in Romania/Frauda in industria de profil”, care arata ca ”Economia romaneasca nu mai poate creste decat prin multinationale, singura exceptie si singurul motor de crestere national fiind doar industria alimentara”. Acesta a aratat in prezentarea sa ca, ”gramajul branzei dintr-o merdenea e o problema de reteta, dar cantitatea de branza din zeci de mii sau milioane de merdenele poate sa constituie o problema legata de frauda alimentara si de comiterea unei infractiuni, atunci cand clientii mananca merdenelele cu mai putina branza decat este trecut in retetar”.

Prezentarea de final a evenimentului “ESE – Etichetare. Siguranta. Etica”, denumita ”Regulamentul 1169/2011 – Dificultati; interpretari; subtilitati”, ce a generat un foarte mare interes a fost cea a autorului cartii “Etichetarea alimentelor prin exemple”, Cristian Popa, prezentare care a beneficiat si de prezenta domnului Paul Anghel, Director General ANPC, ce a intervenit de mai multe ori, pentru a oferi diverse clarificari si a lamuri punctul de vedere al ANPC cu privire la aspectele controversate aratate de Cristian Popa.

“Suprareglementarea, dar si traducerile realizate de neprofesionisti, din legislatia europeana sunt o adevarata piatra de moara pentru producatorul si procesatorul autohton de produse romanesti”, este concluzia autorului cartii, care in cadrul prezentarii a raspuns si la intrebarile adresate de participantii la seminar prin e-mail, cu cateva saptamani inaintea evenimentului, cu privire la o serie de aspecte controversate legate de etichetarea alimentelor. La ora actuala domeniul etichetarii alimentelor, din Romania, se ghideaza dupa un numar de peste 50 de legi romanesti si europene, incontinuu modificate si amendate, arata Cristian Popa.

“Eticheta perfecta este un lucru foarte complicat pe piata produselor alimentare din Romania,” explica acesta. ”Avem legi romanesti ce pun bariere in primul rand produselor romanesti,” concluzioneaza acesta, referindu-se la fenomenul suprareglementarii.

Alte prezentari au fost sustinute de Sandu Tolea – Dir. Gen. Adj. al Directiei Sigurantei Alimentelor din ANSVSA care a vorbit despre ”Etica, intre regulament, consumator si comerciant”, Alexandra Burcusi, Office Manager Biotrend Plus care a vorbit despre ”Solutii inovatoare pentru igiena si siguranta produselor alimentare”, Elena Tatomir, Director General MADR ce a prezentat asistentei ”Noutatile legislative”, Sorin Mierlea – presedinte InfoCons (care a prezentat realizariile organizatiei sale), Nastasia Belc – Director General IBA Bucuresti, cu tema ”Intergritatea alimentelor”, Georgiana Jelescu, Director General, NSF Euro Consultants ”Frauda in industria alimentara” si Ionut Nache, IFS Representative Romania cu tema ”IFS Integrity Program in Romania”.

Astazi va avea loc cea de-a 2-a zi a evenimentului “ESE – Etichetare. Siguranta. Etica”, organizat de Revista Ro.Aliment, destinat prezentarii ultimelor modificari legislative legate de etichetare, in sectorul suplimentelor alimentare.