Lapte substituit cu grasimi hidrogenate in 40,5% din cofetariile, patiseriile si restaurantele controlate de Ministerul Agriculturii, ANSVSA si ANPC

0
69

Echipe de control ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) au derulat o noua actiune de control, urmare careia s-a constatat ca 40,5% din cofetariile, patiseriile si restaurantele controlate foloseau grasimi hidrogenate, inlocuind laptele din preparate. Amenzile aplicate depasesc 600.000 de lei.

Incepand cu 21 ianuarie 2019, a fost reluata campania de control inceputa in anul 2018 avand drept scop corectitudinea practicilor comerciale cu privire la inlocuirea produselor exclusiv pe baza de lapte, cu grasimi hidrogenate.

Actiunea de control are drept scop informarea corecta a consumatorilor, depistarea si sanctionarea fraudelor din acest domeniu. Controalele se deruleaza in municipiul Bucuresti si in alte municipii resedinta de judet (Buzau, Prahova, Dambovita, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Tulcea, Constanta, Vaslui, Vrancea, Galati).

Un procent de 40,5% din unitatile controlate (73 de cofetarii, patiserii si restaurante) folosesc in cadrul procesului de fabricatie specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, informand in mod eronat consumatorii. Prin etichetare incorecta, acestia sustin ca produsele sunt obtinute din lapte (unt, cascaval, branza etc).

“Chiar daca se constata o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialitati obtinute din grasimi hidrogenate, in comparatie cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persista in detrimentul producatorilor autohtoni de lapte si produse derivate din lapte si pe linia informarii corecte a consumatorilor”, se mentioneaza in comunicatul MADR.

Totodata, au fost descoperite si alte abateri, precum punerea in vanzare a produselor prezentate drept Telemea de vaca, Telemea de bivolita sau Telemea de vaca, fiind vorba insa de asa-zisa “Specialitate Bulgaria”, la preturi cuprinse intre 8,5 si 11 lei/kg. Aceasta speta afecteaza imaginea productiei autohtone, sanatoasa si autentica, reprezentand totodata o adevarata sfidare a consumatorilor.

“Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor si substituirea produselor procesate din lapte cu specialitati pe baza de grasimi hidrogenate, dar si cele privind incalcarea normelor igienico-sanitare si siguranta alimentara, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 661.219 lei”, se conchide in comunicatul Ministerului Agriculturii.