FAO: In luna ianuarie preturile produselor alimentare s-au aflat in crestere la nivel mondial

Stimulat de o relansare a pretului produselor lactate precum si de o crestere a preturilor la zahar si uleiuri vegetale, indicele global al preturilor produselor alimentare a inceput anul 2019 in crestere, conform comunicatului dat publicitatii de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO).

In fiecare luna, FAO publica propriul sau Price Index, element ce masoara schimbarile de preturi inregistrate la un cos de alimente compus din uleiuri, cereale, lactate, vegetale, zahar si carne.

In prima luna a anului 2019, acest indice a cunoscut o valoare de 164,8 puncte, in comparatie cu luna decembrie 2018, cand s-a inregistrat un nivel de 161,8. indicele ramane insa cu 2,2% sub nivelulul celui inregistrat in prima luna a anului 2018, in pofida cresterii inregistrate in luna ianuarie 2019.

FAO a mentionat ca lactatele au pus capat unei perioade de sapte luni consecutive de scadere, pretul acestora fiind mai mare cu 7,2% in luna ianuarie in comparatie cu decembrie 2018.

Ca urmare a unei cereri interne puternice, exporturile limitate din Europa au reprezentat factorul primar care a stat la baza acestei cresteri, potrivit organizatiei internationale. In acelasi timp, pretul la carne a ramas neschimbat, iar pretul zaharului a crescut cu 1,3%, in schimb ce pretul uleiurilor vegetale au cunoscut o crestere cu 4,3% in luna ianuarie, comparativ cu decembrie.

PayWellSimultan, FAO si-a imbunatatit estimarile, la inceputul lunii februarie, cu privire la productia mondiala de cereale in 2018 ajungand la 2.611 miliarde de tone, ca urmare a revizuirii in sus a estimarilor cu privire la productiile de grau, porumb si orez.

“O mare parte din cresterea preconizata este asociata cu cresterile asteptate in Europa, unde vremea favorabila a fost benefica pentru randamente iar insamantarile sunt prognozate sa se extinda gratie preturilor atractive”, subliniaza FAO.

Cu toate acestea, in profida imbunatatirii estimarilor, productia globala de cereale se situeaza sub valoarea record inregistrata in anul 2017 cu 1,8% (47,4 milioane de tone).