Despre “Obezitatea si deficientele nutritionale, un paradox des intalnit” va vorbi Conf. Dr. Corina Zugravu, medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei la NNS 2019

0

“Desi notiunea de obezitate este asimilata cu cea de exces alimentar, in practica oamenii de stiinta au identificat numeroase elemente deficitare in nutritia obezului.” (conf. dr. Corina Zugravu)

La Conferinta “NNS – Nutritie. Nutrienti. Sanatate”, desfasurata la Bucuresti, in 4 aprilie 2019, care isi propune sa reuneasca specialisti din domeniul nutritiei umane, industriei alimentare, a suplimentelor si sanatatii, echipa Ro.aliment va avea privilegiul prezentei, printre invitati, a doamnei conf. dr. Corina Zugravu – medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei. Subiectul pe care il va aborda este unul sensibil si de larg interes: “Obezitatea si deficientele nutritionale, un paradox des intalnit”.

Se poate vorbi despre o epidemie mondiala, denumita in documentele OMS “Globesity”, datorita numarului mare al cazurilor de obezitate. Tari dezvoltate sau emergente au de luptat cu o explozie a cazurilor de suprapondere, fapt ce scade calitatea vietii indivizilor reprezentand o povara uriasa pentru indivizi si sistemele de sanatate, deopotriva.

Cu toate ca notiunea de obezitate este asimilata celei de exces alimentar, oamenii de stiinta au identificat in practica numeroase elemente deficitare in nutritia obezului. Acestea ar putea sta chiar la baza potentarii unor verigi patologice intalnite la pacientul obez.

Mai mult, obezul care vrea sa slabeasca nu urmeaza, cel mai ades, un plan structurat condus de un profesionist in domeniu, limitandu-se la “diete” prost planificate, ale carei bune rezultate ii sunt garantate de experienta empirica a unor rude, prieteni sau a unor persoane din media. Astfel, sansele asigurarii de nutrienti suficienti necesari in buna desfasurare a metabolismului sunt diminuate.

Reprezinta cazuri de mare risc cele ale obezilor care au fost supusi unor interventii bariatrice, unde planul dietetic nu este oferit de personalul medical sau nu este respectat de pacient. Astfel, multiple carente sau chiar o malnutritie protein calorica se pot instala, in scurt timp.

Pentru satisfacerea necesarului in microelemente minerale, corpul nostru are nevoie de cantitati mari de hrana pe care sa le furnizeze. Ori, in regimul caloric restrictiv al obezului, ce coboara ades sub 1500 de kcal/zi, acest lucru nu se intampla, ducand la deficiente.

Vitaminele liposolubile se gasesc, la obezi, in cantitati mici in forme circulante, cea mai mare parte mergand in tesutul adipos, unde se depoziteaza.

Desi aparent contraintuitiv, multe diete hipocalorice nu au suficiente fibre alimentare, fiind bazate pe un aport crescut de alimente bogate in proteine si chiar in grasimi. Acest gen de diete au un efect negativ si asupra microbiotei intestinale, despre care studii moderne au aratat ca are roluri importante in buna functionare a organismului.

Astfel, microbiota poate modula pozitiv sau negativ nivelul de tesut adipos al gazdei, inflentand metabolismul energetic si sursele de energie folosite. In consecinta, desi inca in studiu, astfel de efecte ale dietei pe microflora intestinala pot fi luate in consideratie atunci cand este corectat planul alimentar al obezului.


Expo – Conferinta NNS 2019

Organizat de RO.aliment si avand parteneri pe IBA București, ONE HEALTH, APRIL, ARC, ASMP, ROMPAN, ROMALIMENTA, APIMONDIA, NNS reprezinta punctul de plecare al unor viitoare colaborari intre nutritionisti, dieteticieni, profesionisti din domeniul sanatatii si industria alimentara si a suplimentelor alimentare contribuind la facilitarea schimbului de opinii si experiente.

MĂ ÎNSCRIU!

  • NUTRITIE – NUTRIENTI – SANATATE
  • NUTRITIONISTI – PROCESATORI – MEDICI
  • CE MANCAM? – CUM? – DE CE?

Evenimentul va avea loc in Bucuresti, in data de 4 aprilie 2019.

Colaborarea dintre specialisti din domenii care se intalnesc nu foarte des in jurul aceleiasi ”mese” este un bun prilej de a genera idei si solutii capabile sa schimbe fata industriei alimentare si a bauturilor in urmatorii ani, precum si pentru a modifica politicile publice din domeniul sanatatii in general si nutritiei in special.

CUI SE ADRESEAZĂ?

  • Specialiștilor din departamentele de Cercetare-Dezvoltare
  • Specialiștilor din departamentele de Calitate și/sau Producție
  • Departamentelor de Marketing și de Vânzări.
  • Directorilor de fabrică, directorilor generali
  • Medicilor, nutritionistilor
  • Blogerilor axati pe alimentatie si sanatate

10% discount pentru inscrierile efectuate in perioada

1-15 februarie 2019

Taxa de inscriere: 200 euro + TVA

Pentru pachetele de parteneri/sponsori va rugam sa ne contactati la +40744162991 sau pe e-mail la office@roaliment.ro.

Pentru înscrieri online vă rugăm să completați formularul de înscriere MĂ ÎNSCRIU!