Siguranta alimentara poate fi digitizata

Olivier Rondouin, lider al Doceor, dezvolta o serie de solutii IT (”obiecte” digitale conectate), raspunzand nevoilor managerilor de calitate, de siguranta si de mediu.

Olivier Rondouin, expert in sisteme de management al sigurantei alimentelor, in proiectarea echipamentelor igienice si in oferirea de solutii specifice in domeniu a creat recent afacerea Digitaliaa. Aceasta este rezultatul incercarii sale de a oferi solutii la o problema curenta: cum sa digitalizam activitati mari consumatoare de timp in domeniile sigurantei produselor alimentare, al sanatatii si sigurantei la locul de munca, al problemelor de mediu si de sanatate si al responsabilitatii sociale corporative.

“Functiile de asistenta pe domeniile sigurantei produselor alimentare, al sanatatii si sigurantei la locul de munca, al problemelor de mediu si de sanatate si al responsabilitatii sociale corporative sunt inca putin digitalizate, comparativ cu procesele de afaceri. Vrem sa incurajam dezvoltarea unor solutii care sa economiseasca timp, fara a cadea insa in capcana ”briceagului armatei elvetiene” – cu prea multe posibilitati de alegere – concentrandu-ne asupra problemei principale. Instrumentele noastre fac posibila evitarea stocarii/inregistrarii de date inutile sau eliminarea surselor de erori. Dorim sa oferim un produs software mai bine orientat decat aplicatiile suplimentare oferite de software-urile ERP si MES,” arata fondatorul Digitaliaa.

Olivier Rondouin a proiectat deja o platforma completa care sa reuneasca necesitati transversale precum: gestionarea electronica a documentului unic si a planului de actiune, gestionarea plangerilor si a neconformitatilor, zonarea si monitorizarea mediului, unelte software pentru evaluarea riscurilor etc.

“Ideea este sa gasim toate uneltele QHSE intr-un singur loc si intr-un mod interconectat, bazat pe tehnologia cloud, instrumentul fiind in modul Saas”, spune el.

Expertul insista asupra potentialului de personalizare a acestor module, alegand proiectarea bazata pe un proces de co-constructie.

Audit si inspectie
Un prim modul care a fost deja finalizat este aplicatia de audit si inspectie, care elimina, de asemenea, hartiile si salveaza timpul de raportare, formalizand totodata raportul de finalizare a auditului. Aplicatia include un uimitor model de raport editabil.

“Mai rapida decat trimiterea unei fotografii prin e-mail, o astfel de operatiune este posibila in platforma, fotografia fiind direct inserata in raport cu comentariile necesare. In final, instrumentul face posibila angajarea unui plan de actiune intr-un mod colaborativ”, ilustreaza el.

In paralel cu platforma digitala, Olivier Rondouin dezvolta obiecte conectate care raspund, de asemenea, nevoilor managerilor de calitate, siguranta si mediu. “Provocarea este aceeasi: economisiti timp, pentru a putea sa va concentrati asupra rezolvarii problemelor”.