Joi, 4 aprilie, a avut loc la Bucuresti, prima editie a expo-conferintei NNS – Nutritie.Nutrienti.Sanatate, organizata de RO.aliment si avand ca parteneri pe IBA Bucuresti, ONE HEALTH, HERBALIFE, DANONE PDPA, OCEAN FISH, APRIL, ARC, ASMP, ROMPAN, PRISA, ROMALIMENTA, APIMONDIA, ARoND, FNAP.

Evenimentul, care si-a propus promovarea colaborarii dintre specialisti din domenii care se intalnesc nu foarte des in jurul aceleiasi ”mese”-nutritionisti-medici-procesatori-dieteticieni-cercetatori, a beneficiat de prezenta a peste 70 de companii din industria alimentara si a suplimentelor alimentare, precum si a unui numar impresionant de de specialisti din domeniul nutritiei si sanatatii.

Fata industriei alimentare si a bauturilor se va schimba semnificativ in urmatorii ani, urmare a noilor trenduri de consum, dar si a modificarilor tehnologice care ofera noi solutii la probleme mai vechi sau mai noi. Dietele de azi nu vor mai fi dietele de peste 30 de ani.

Industria alimentara, specialisti in nutritie si din domeniul sanatatii publice vor trebui sa-si dea mana in urmatorii ani, pentru a reconfigura intreg lantul alimentar pentru ca ceea ce avem in farfurie sa devina o hrana din ce in ce mai echilibrata si cat se poate de sanatoasa, a carei obtinere sa fie mai prietenoasa cu mediul.

Este practic ”firul rosu” al expo-conferintei NNS-Nutritie.Nutrienti.Sanatate, organizat de RO.aliment.

Chintesenta acestei primei editii a NNS-Nutritie.Nutrienti.Sanatate este probabil comunicarea Profesorului Univ. Dr. Nicolae Hancu, specialist in diabet zaharat, nutritie, obezitate si dislipidemii, care, prezentand concluziile unui studiu al EAT-Lancet Commission arata ca ”Trecerea la o dieta sanatoasa, pana in 2050 va necesita modificari substantiale a dietelor din prezent. Aceasta ar include o dublare a consumului de fructe, legume si seminte, precum si o reducere cu 50% a consumului global de zaharuri adaugate si carne rosie (in primul rand prin reducerea consumului excesiv in tarile mai bogate). De preferat o dieta bogata in alimente pe baza de plante si cu mai putine alimente de origine animala  care bconfera atat sanatate imbunatatita cat si beneficii pentru mediu”.

Modificarea dietelor din prezent si trecerea catre diete sanatoase ar putea duce la o crestere semnificativa a beneficiilor pentru sanatate, beneficii care includ prevenirea a aproximativ 11 milioane de decese pe an, care reprezinta intre 19% si 24% din totalul deceselor printre adulti.

VEZI GALERIE FOTO NNS 2019

La randul sau, Conf. Dr. Ing. Nastasia Belc, Director General IBA Bucuresti, referindu-se la transformarile care ar trebui sa apara de-a lungul intregului lant alimentar, pentru a obtine o dieta mai sanatoasa, arata ca ”In primul rand, produsele agricole, ar trebui sa fie de foarte buna calitate si fara contaminanti, care pot bloca actiunea anumitor nutrienti. (…) Pentru ca, siguranta alimentara este legata de nutrienti.”

Dezbaterile si opiniile uneori contradictorii exprimate in cadrul conferintei au aratat cat nu se poate mai bine ca un astfel de eveniment unde se intalnesc nutritionisti, dieteticieni, profesionisti din domeniul sanatatii, industriei alimentare si a suplimentelor alimentare era necesar, pentru ca doar astfel, din colaborari sau din dezbateri de idei pot aparea strategii inovatoare benefice industriei alimentare, dar si programelor de sanatate publica. In plus evenimentul a oferit prilejul nutritionistilor si dieteticienilor de a-si imbogati cunostintele legate de felul in care se produc alimentele pe care acestia le recomanda in diete sau pentru o alimentatie echilibrata, pacientilor.

”Tema aleasa a fost deosebit de interesanta, in doar cateva ore am cunoscut si am audiat prelegeri ale unor personalitati marcante, am aflat noutati de ultima ora in domeniul acesta atat de fascinant. Va multumesc pentru sansa oferita de a participa la acest eveniment si pentru faptul ca v-am cunoscut. Va felicit inca o data pentru activitatea dumneavoastra sustinuta, pentru informatiile utile pe care le aflam zilnic datorita muncii dumneavoastra,” declara la incheierea evenimentului Conf.univ.ec.dr.ing. Adriana Dabija de la Facultatea de Inginerie Alimentara, Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava

Specialistii au identificat diferite probleme cu care se confrunta industria prelucratoare, oferindu-se solutii si tragandu-se concluzii care sa ii sprijine pe producatori, si nu numai, in activitatea lor.

Foarte bine primite de participanti au fost momentele de degustare a produselor companiilor expozante, unde participantii au putut degusta produse alimentare speciale, realizate cu ingrediente functionale cat si inlocuitori alimentari.

Astfel, la standul Danone PDPA participantii au degustat iaurturile Actimel, Activia, gama Danone, la standul Dr. Oetker produsele din soia din gama Inedit, iaurtul Stragghisto la standul Olympus, Branzica de Casa, iaurtul de capra si iaurtul Bio de la Covalact, precum si batoanele Express, bautura concentrata HERBAL ALOE si bautura pe baza de plante de la Herbalife. Uleiurile Sagaxprodusele de patiserie de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA Bucuresti, s-au aflat si ele printre produsele oferite spre degustare participantilor cat si uleurile oferite de Luna Solai. Participantii s-au mai putut delecta cu produsele Ocean Fish din gama somon si pastrav afumat.

Subiectul care a generat cele mai aprinse dezbateri a fost cel sustinut de doamna dr. Adriana Mihalus, medic specialist in medicina de familie – “Painea, aliment sanatos” – unde vorbitorul a exprimat un punct de vedere original cu privire la evolutia industriei de panificatie spre produse realizate artizanal si/sau personalizate.

Despre beneficiile consumului de iaurt si despre faptul ca “Iaurtul sta la baza sananatii nutritionale” a vorbit invitatul special, Profesorul Nicolae Hancu, subliniind faptul ca iaurtul face parte din alimentatia umana de peste 10000 de ani.

In interventia sa in cadrul panelului “Cum imbinam punctul de vedere al medicilor si nutritionistilor cu posibilitatile procesatorilor si cerintele consumatorilor?”, presedintele APRIL, Dorin Cojocaru, a sustinut nevoia educarii consumatorului, a creeri unor programe educationale de nutritie in cadrul scolilor, a unor parteneriate intre parinti, scoala si procesatori pentru a inlatura falsele mituri legate de produsele alimentare, cat si utilitatea implicarii autoritatilor in elaborarea unor legi realiste in acest sens.

Eugen Ilea, presedintele FNAP, Federatiei Parintilor a avut o interventie explicand inca o data necesitatea si utilitatea introducerii nutritiei in scoli “Subiectul nutritiei in scoli este o tema de interes atat pentru parinti, cat si pentru autoritati, care astfel pot derula programe de preventie a aparitiei unor boli, dintre care cele mai strans legate de subiect sunt obezitatea si malnutritia.”

Tot in cadrul panelului un subiect care a nascut discutii a fost cel al sarii in alimente, Anca Hancu, doctor in nutritie solicitand procesatorilor dezvoltarea de produse cu continut cat mai scazut de sare. In interventia sa, Dana Tanase, director executiv ARC a subliniat faptul ca produsele din carne au un continut echilibrat de sare, ingredientul fiind folosit corect conform prevederilor legale astfel incat se puna in valoarea gustul specific al produsului pe langa conservabilitate.

Cristian China Birta, specialist in marketing digital a avut probabil una dintre cele ”mai gustate” prezentari (ca tot ne aflam in domeniul dietelor), vorbind despre ceea ce inseamna digital si despre tendintele de consum in randul consumatorilor tineri, atacand un subiect in care marile companii din industria alimentara nu se simt inca foarte confortabil: vanzarile online si modul de gandire al consumatorilor tineri.

Teme extrem de intersante si bine primite de auditoriu au fost si “Alimentul – factor de protectie impotriva imbolnavirilor”; “Obezitatea si deficientele nutritionale, un paradox des intalnit”;“Plantele medicinale si aromatice – tentatii sau capcane pentru operatori si consumatori?!”; “Proiectarea nutritionala a produselor alimentare – o preocupare continua a studentilor din domeniul Ingineria Produselor Alimentare – Oportunitati si beneficii pentru procesatorii din industria alimentara”. “Inlocuitorii de masa pentru controlul greutatii”; “Despre importanta educatiei nutritionale in scoli”; “Sindromul de fragilitate si nutritie la varstnici”; “Legatura intre alimente, factorii psihosociali si suferinta”; “Adevar vs. adevar in nutritie”, subiecte pentru care vom reveni cu stiri detaliate in zilele urmatoare.