Cu un pas înaintea vremurilor: congelarea șoc, echipamente de uz industrial și o nouă metodă pentru distrugerea Campylobacterului

0
229

Spiral-freezerul de mare capacitate Cryoline XF a fost prezentat în cadrul târgului CARNEXPO, la standul companiei Linde Gaz România, printr-o machetă a noului echipament de congelare.

Acesta a fost conceput special pentru piețele mature, productivitatea pentru versiunea cu bandă de 76 cm lățime și 75 m lungime fiind de minim o tonă de produse pe oră produs congelat. Pentru această capacitate de producție, echipamentul de congelare Cryoline XF este surprinzător de compact, amprenta pe sol fiind de 8 x 6 m.

„Ne aflăm în etapa de a găsi procesatori de alimente congelate ale căror cerințe în ceea ce privește viteza de lucru, timpul de congelare, calitatea produsului final, ușurința mentenanței/igienizării și pierderile prin deshidratare să conteze. Polonia este deocamdată singura țară din Europa de Est în care Linde a pus în funcțiune un astfel de echipament”, a declarat Leonard Lepădatu, inginer aplicații Linde.

Nevoia lansării unei astfel de tehnologii a apărut din cerința pieței de a avea o alternativă criogenică de mare capacitate la echipamentele disponibile, limitate în principiu la o producție de o tonă pe oră de produs.

„Linde furnizează echipamente de congelare, ce folosesc azot lichid sau dioxid de carbon lichid, ceea ce în industrie este cunoscut drept congelare «șoc»”, a adăugat reprezentantul companiei.

Echipamentele de congelare de tip șoc puse în funcțiune în România de Linde și feedbackul primit de la clienți au dat răspunsul la întrebările și chiar prejudecățile legate de costul congelării criogenice.

„În realitate, structura de cost a congelării criogenice diferă fundamental de cea a celei mecanice, iar experiența practică a clienților Linde a demonstrat că un echipament de congelare criogenică corect dimensionat si exploatat este mai economic decât unul mecanic, în condițiile unei calități a produsului finit net superioare”, este de părere Leonard Lepădatu.

De trei ori mai eficient decât un echipament de congelare clasic

În plin avânt de retehnologizare a unităților de producție din România, randamentul este criteriul de selecție în achiziția noilor echipamente și tehnologii.

„La echipamentele de frig, eficiența se măsoară în randamentul de transfer al frigului (U-factor). Un echipament de congelare clasic, ce folosește amoniac sau refrigerant într-un circuit închis are un U-factor 3 – 4, un freezer Linde liniar are U-factor în jur de 7, iar spiral-freezerul Cryoline XF are aproximativ 12”, ne-a precizat inginerul companiei Linde Gaz. Aceasta înseamnă că spiralul Cryoline XF poate funcționa mult mai „cald” decât un freezer criogenic standard, iar consumul de gaz lichefiat pe unitate de produs congelat este comparativ mai redus.

Cryoline XF se pretează la congelarea și răcirea oricărui tip de carne, lactate, mâncare gata preparată, fructe de mare, pește, patiserie etc. În România, cota de piață a alimentelor congelate este de circa 11%, o cifră mică chiar și prin comparație cu piețele de imediată apropiere (Ungaria, Grecia, Turcia).

„Suntem siguri că situația se va schimba și în România, cu mențiunea că această evoluție depinde de atitudinea consumatorului față de produsele congelate și de puterea de cumpărare. O reminiscență a perioadei comuniste este ideea că alimentele congelate sunt inferioare calitativ, chiar și față de cele care conțin conservanți chimici. Cu toate acestea, obiectiv vorbind, congelarea este cea mai sigură metodă de conservare și, totodată, cea mai puțin invazivă”, punctează Leonard Lepădatu.

Canalul online, prioritate în strategia de vânzări

O altă direcție pe care a mizat firma Linde Gaz România în promovarea la târgul CARNEXPO 2017 a fost platforma online, www.linde-onlineshop.ro.

„Pe site ne prezentăm cu oferta de produse standard – gaze îmbuteliate, accesorii, servicii – adresată unui spectru larg de clienți. Provocarea sunt însă clienții ce au nevoie de soluții customizate, pliate pe condițiile procesului de fabricație”, a punctat inginerul companiei, completat de Camelia Georgiev, Marketing Communications Manager: „În industria noastră suntem pioneri în vânzările online, produsele noastre nefiind, în general, din categoria celor cu adresabilitate largă. Platforma Linde Shop nu reprezintă doar un canal de vânzare, ci și de promovare și de informare a consumatorilor.”

Complementar cu platforma online, Linde Gaz România pune la dispoziția clienților și o aplicație mobilă și un call-center, dedicate acestui canal, venind astfel mai aproape de clienții săi.

„În magazinul online, există o secțiune specială, de consultanță gratuită. Clientul poate selecta ca serviciu opțional și consultanța tehnică în domeniul/aplicația sa de interes”, a explicat Camelia Georgiev.

Linde Gaz5Site-ul este operațional de un an și jumătate și a atras un nou portofoliu de clienți, a adăugat aceeași sursă.

„Platforma online ne-a ajutat să consolidăm pe de o parte relația cu clienții existenți, care își doreau un plus de mobilitate și posibilitatea de a avea acces rapid la produsele noastre, dar ne-a adus și o serie de clienți noi. În magazinul online, oferim o gamă largă de produse, atât gaze industriale, echipamente și produse de siguranță, precum și produse medicale dedicate terapiilor la domiciliu. Pe lângă toate acestea, avem campanii promoționale dedicate exclusiv comenzilor online pentru diverse categorii de produse și aplicații”, a nuanțat managerul de marketing Linde Gaz România.

O nouă metodă eficientă de distrugere a Campylobacterului

Considerată a fi cea mai frecventă cauză bacteriană a gastroenteritei din lume, Campylobacter este adeseori prioritatea zero în controlul și siguranța alimentelor pentru operatorii din industria alimentară. Măsurile implementate de-a lungul lanțului alimentar sunt garanția unui produs sigur, motiv pentru care oamenii de știință au dezvoltat mai multe metode de control și distrugere a acestei bacterii. Campylobacterul, alături de ceilalți patru mari agenți patogeni (Salmonella, L. monocytogenes, E. coli O157:H7 și E.coli non-O157:H7 STEC), provoacă pierderi de 6,9 miliarde de dolari, anual, doar în Statele Unite ale Americii.

Cercetările efectuate recent de specialiștii Linde au demonstrat că Campylobacterul poate fi controlat prin atingerea unei temperaturi extrem de scăzute (-50C … -60 C) la nivelul pielii.

„În cadrul grupului nostru, se află în faza de testare la procesatori din Marea Britanie tunelul de congelare rapidă PREVENTUMTM. În acest echipament, carcasa este expusă pentru câteva minute la o temperatură ce poate coborî până la -90C în interiorul tunelului”, a declarat Leonard Lepădatu, inginer aplicații Linde. „Fiind vorba de o congelare superficială, ce afectează doar câțiva milimetri de la pielii, consumatorul nu va constata nicio diferență la nivel de gust, textură, ori calitate; deja am constatat un interes real din partea exportatorilor români de carne de pasăre pentru această aplicație”, a completat reprezentantul companiei. Sistemul, aflat în curs de brevetare, ar putea fi lansat în România în 2018.

Despre Linde Gaz România

Prezent pe piața din România din anul 1996, Linde Gaz România face parte din Grupul german Linde, unul din liderii globali în furnizarea de gaze industriale și de inginerie din lume. Cu investiții de peste 315 milioane de euro în România, compania are o echipă de specialiști în toate domeniile industriale majore: industria manufacturieră și automotive, siderurgie, industria chimică și petrochimică, energie și hidrogen, industria alimentară, fabricarea sticlei, produse farmaceutice și gaze medicale. Pentru mai multe informații, puteți contacta specialiștii Linde Gaz România la numărul de telefon 0256 257 000.