Leasing-ul, o tendință crescătoare în domeniul echipamentelor de procesare a alimentelor

0
163

Condițiile oferite de sectorul de finanțare a echipamentelor continuă să se îmbunătățească în întreaga lume, potrivit studiului Global Asset and Auto Finance 2016 publicat de Asset Finance International în asociere cu White Clarke Group.

O cercetare recentă a constatat că, deși a existat o încetinire a cererii în China, gigantul economic asiatic este pe cale să depășească SUA ca piață unică, în lume, în domeniu. Piețele europene au cunoscut, de asemenea, îmbunătățiri pe tot parcursul anului. În Australia, în schimb, situația prezintă atât aspecte pozitive, cât și negative.

China încă este pe drumul cel bun

Conform cercetării, piața chineză a finanțărilor de echipamente de producție și de mijloace de transport a atins mai mult de cinci trilioane de dolari în prima jumătate a anului 2016. Creșterea pieței s-a reflectat și într-o creștere cu 45% a numărului de societăți de leasing financiar din China, anul trecut, la peste 3.185 de firme. Raportul arată că în următorii cinci ani se așteaptă ca piața chineză să crească cu peste 30% pe an. Investitorii străini reprezintă partea cea mai mare a pieței și reprezintă 90% din totalul întreprinderilor care operează în domeniul leasingului de echipamente.

Creșterea cererii de finanțare a echipamentelor este determinată de mărirea numărului de corporații mari din China într-o serie de sectoare noi. Aceste sectoare includ telecomunicațiile, agricultura și industria alimentară, industria farmaceutică, producția de energie și echipamente.

Potrivit raportului, cererea de finanțare în aceste sectoare ar putea conduce la apariția unor soluții atractive de achiziție de echipamente în leasing și / sau leaseback ce oferă o reducere de 10% a costurilor comparativ cu finanțarea tradițională, prin credite bancare. Utilizarea acestui stimulent deschide astfel o posibilitate de finanțare alternativă către o audiență mai largă, care anterior nu a ales să-și finanțeze expansiunea prin leasing.

SUA: marea necunoscută

Piața finanțărilor în leasing din SUA a avut o evoluție cu suișuri și coborâșuri pe parcursul întregului an 2016. Studiului Global Asset and Auto Finance 2016 indică, însă, o îmbunătățire continuă a pieței americane, ce se va concretiza în volume de leasing care se află acum la un nivel record. Este de așteptat ca investițiile în echipamente și programe informatice să atingă pentru anul trecut o expansiune de 4,4%, conform raportului 2016 Equipment Leasing și Finance US Economic Outlook.

Dar există riscul diminuării cererii pentru echipamentele utilizate în agricultură, în industria minieră și petrolieră, a materialului feroviar, în industria echipamentelor de manipulare a materialelor.

După cum afirmă raportul, acest lucru se datorează faptului că „aceste piețe sunt afectate de problemele economice globale, în timp ce prețurile scăzute ale petrolului vor continua să afecteze sectorul echipamentelor energetice”.

US Equipment Leasing and Finance Association estimează că anul trecut au fost investite în instalații, echipamente și software 1,6 trilioane de dolari în SUA. Aproximativ 64% sau 1,1 trilioane de dolari din această sumă a fost reprezentată de soluții de finanțare a echipamentelor. Interesant este faptul că datele sugerează că întreprinderile mici și mijlocii au constituit motorul principal ai creșterii pieței. În plus, pe măsură ce economia americană continuă să se consolideze, iar piața locurilor de muncă își revine, crește și apetitul companiilor de a achiziționa mașini și echipamente.

În general, raportul precizează că SUA este pe cale să experimenteze o perioadă de „creștere și extindere susținută în economie” – și aceasta este o veste bună pentru industria de finanțare a echipamentelor.

Companiile vor fi nevoite să aibă însă în vedere și faptul că raportul continuă să afirme că reglementările mai stricte și creșterile de taxe sunt doi factori care ar putea împiedica creșterea pieței.

În afara SUA

Similar cu SUA, în Marea Britanie cererea de finanțare din partea întreprinderilor mici contribuie semnificativ la expansiunea pieței. Finance and Leasing Association (Asociația de Finanțare și Leasing – FLA) a constatat recent că activitățile de finanțare a unor afaceri noi au crescut cu două procente în iunie 2016 față de iunie 2015. Mai mult decât atât, în prima jumătate a anului 2016 s-a înregistrat o creștere de 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.

SUA: Cererile de finanțare a vehiculelor utilitare comerciale și a activităților pentru afaceri noi a crescut în iunie cu 11%, în vreme ce finanțarea de noi fabrici și utilajele destinate afacerilor noi au scăzut cu trei procente în aceeași perioadă.

În ciuda acestei scăderi, atitudinea față de finanțarea activelor rămâne pozitivă și, dacă în trecut accentul se punea pe finanțarea întreprinderilor mai mari și mai bine fixate pe piață, în prezent întreprinderile emergente încep să preia conducerea.

În Australia, finanțarea echipamentelor dă semne că funcționează bine și într-un mediu cu ritmuri scăzute de creștere. Modificări legate de finanțarea mijloacelor auto sunt anticipate ca urmare a deciziei guvernului australian de a înlătura interdicția de a introduce mașini străine în țară. În plus, finanțarea activelor începe să înregistreze o creștere pe partea proprietăților rezidențiale. Pe măsură ce ratele dobânzilor în SUA vor crește și se va pune presiune asupra dolarului australian, cererea din industria prelucrătoare ar putea începe să revină în 2017.

În ansamblu, 2017 pare să fie un an care va fi plin de schimbări pentru toate regiunile din întreaga lume.

În cazul în care anumite regiuni înregistrează o creștere a finanțării globale a activelor, altele se confruntă cu schimbări distincte ale activității din industrie, care ar putea influența direcția de evoluție a industriei din anumite țări.

Creșterea robotizării depășește în mod constant previziunile, iar necesarul de astfel de echipamente și cel de finanțare pentru astfel de achiziții vor crește și ele. Un studiu PMMI din 2013 estima că 72% dintre instalațiile de producție dispun de roboți, nivel aproape dublu față de cel estimat cu cinci ani în urmă.

Paletizarea este cea mai răspândită aplicație, iar disponibilitatea mașinilor care combină ambalarea și paletizarea face ca paletizoarele robotizate să devină mai frecvente.

„Este relativ ușor să combinați ambalarea și paletizarea într-o singură celulă de lucru și este accesibilă chiar și pentru operațiunile de dimensiuni medii”, se arăta în studiu.

Cea mai dinamică creștere a aplicațiilor robotizate este în procesare. Studiul estimează că 30% dintre fabricile din industria alimentară au tehnologii de procesare robotizată, iar procentul lor va crește în viitorul apropiat.