Oamenii de stiinta din Marea Britanie dezvolta “containere-ferme” pentru a produce culturi mai mari

Oamenii de stiinta de la Universitatea Nottingham Trent din Marea Britanie au creat doua “containere – ferme” verticale capabile sa produca culturi care sunt considerate a fi mai nutritive si au randament mai mare decat produsele cultivate pe camp.

Randamentul acestor containere-ferme este foarte ridicat datorita sistemelor automate de hranire si control al mediului. Aceste sisteme creaza conditiile ideale pe tot parcursul anului, astfel incat fiecare container este capabil sa produca de la trei pana la cinci tone de culturi pe an.

Oamenii de stiinta de la Scoala de Stiinte a Animalelor, Stiintelor Rurale si de Mediu din cadrul universitatii, intentioneaza sa utilizeze containerele pentru predare si cercetare si sa prezinte potentialul agriculturii de precizie intr-o perioada de provocari globale pentru securitatea si siguranta alimentara. Potrivit Universitatii, aproape 70% din fructele si legumele din Marea Britanie provin in prezent din strainatate.

Fermele au fost create ca parte a unui proiect cu oameni de stiinta de la Universitatea Huazhong de Stiinta si Tehnologie din China.

Produsul este cultivat in rafturi, pe verticala, utilizand diverse “retete” de lumina LED si nutrienti pentru stimularea cresterii, in functie de specia cultivata, varietatea de culturi si diferitele sale etape de dezvoltare.

Lungimile de unda adecvate ale luminii sporesc cresterea plantelor, oferind culturi si randamente mai mari, mai multa aroma si nutritie sporita.

Soiurile de plante cultivate sunt hidroponice – fara sol, plantate intr-o solutie bogata in nutrienti, si aeroponice – cu radacinile suspendate in aer in conditii de umiditate ridicata, in timp ce sunt intermitent amestecate cu o solutie nutritiva.

Retetele celor 17 nutrienti diferiti care controleaza calitatea si aroma culturilor sunt monitorizate automat si livrate fiecarei plante printr-un sistem de control bazat pe software. Oamenii de stiinta au spus ca aproape toate substantele nutritive sunt preluate de plante datorita livrarii acestora direct la radacini – prin urmare se obtin randamente mai mari, crestere mai rapida si nutritie imbunatatita. Doar aproximativ 30% -40% din nutrienti sunt preluati de radacini atunci cand sunt crescuti in sol.

Chungui Lu, profesor de agricultura durabila la Universitatea Nottingham Trent, a declarat: “Vrem sa abordam problemele legate de securitatea alimentara si agricultura durabila prin dezvoltarea de noi sisteme agricole care sa asigure randament si o calitate imbunatatita a culturilor.”

El a adaugat: “Consideram ca exista un potential enorm pentru agricultura urbana si agricultura verticala pentru a raspunde acestor provocari emergente. Containerele – ferme au conditii de crestere optima, de la germinare pana la recoltare. Este un mod extrem de eficient si sustenabil de a creste legumele foarte proaspete si fructe pe tot parcursul anului.”

“Containerele – ferme de dimensiunea noastra ar putea produce trei pana la cinci tone de culturi pe an. Producerea de alimente locale naturale si durabile in astfel de conditii protejate ar putea fi foarte atractiva pentru o serie de organizatii, cum ar fi supermarketurile si restaurantele. Sistemul este, de asemenea, complet autonom, astfel incat oamenii nu vor trebui sa stie cum sa-l foloseasca.”

BrightFarms, Gotham Greens si Agricool sunt printre companiile agricole urbane care au obtinut finantare in ultimele luni.

Agricultura din Franta, care este sustinuta de Danone Manifesto Ventures, a dezvoltat o tehnologie de crestere a fructelor si legumelor intr-un mod mai productiv in spatii mici si controlate, cunoscute sub denumirea de “Cooltainers” (containere de transport reciclat transformate in ferme urbane).

Compania a declarat ca raspunde unor rapoarte care sugereaza ca, pana in 2030, 20% din produsele consumate in intreaga lume vor proveni din agricultura urbana – comparativ cu 5% in prezent.