Criza laptelui: 25 mai, o data cheie pentru cautarea unor rezolvari

0
1042

Pentru a stabiliza si a controla temporar piata produselor lactate, Comisia Europeana a decis activarea articolului 222 din Regulamentul 1308/2013 “Organizarea comuna a pietei”.

Aceasta este o masura care permite operatorilor sa se abata de la legea concurentei pentru a limita volumul productiei de lapte in mod voluntar.

La o reuniune care a avut loc la 5 aprilie, la care au participat actorii din industria franceza de gen si ministrul Stephane Le Foll, sectorul produselor lactate din Franta si-a confirmat angajamentul de a stabiliza temporar productia de lapte, in cazul in care masura va fi adoptata si la nivel european.

lapte_2La cererea Frantei si Belgiei, Comisia pentru Agricultura a Parlamentului European va organiza miercuri, 25 mai o sedinta ce va implica toate partile interesate din sector, la nivel european, pentru a se discuta despre fixarea temporara a productiei de lapte in jurul unei valori ce ar permite obtinerea unui pret mai bun pe piata. In acelasi scop, jucatorii din industria lactatelor din cele doua state europene vor desfasura o actiune “bilaterala” cu omologii lor din alte tari-membre.

Dupa cum a declarat Dominique Officer, presedinte al FNCL (Federatia Nationala a Cooperativelor din domeniul Produselor Lactate), “Nu exista nici o indoiala ca Franta s-a angajat la o scadere a productiei in cazul in care actiunea va avea o anvergura europeana.”