Noi masuri de etichetare! Restrictiile impuse tigaretelor se extind asupra alimentelor!

0
1172

Noi masuri de etichetare ar putea fi impuse produselor alimentare! Conform relatarilor Agerpres, JTI a atras atentia asupra extinderii restrictiilor aplicate tigaretelor si catre alte industrii, in cadrul conferintei ‘Intellectual Property in the Digital Economy for Small and Medium-sized Enterprise’, organizata de The World Intellectual Property Organization (WIPO), in colaborare cu Oficiul Roman pentru Drepturi de Autor (ORDA), Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) si Universitatea Romano — Americana din Bucuresti.

Potrivit unui studiu Deloitte din 2012, in ultimii 40 de ani, cresterea taxelor si restrictiile la publicitate s-au extins de la produsele din tutun la alte bunuri de consum. Spre exemplu, in 2010, Danemarca a majorat cu 25% taxele pentru alimentele si bauturile ‘nesanatoase’, iar in 2011, guvernul ungar a introdus o taxa speciala pentru alimentele cu continut ridicat de grasime, sare si zahar. Si Romania se inscrie in aceasta tendinta, motivata de strategia Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in domeniul bolilor netransmisibile. Recent, a fost depusa la Senat propunerea legislativa privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boala cardiovasculara.

eticheta_6La capatul extrem al acestei pante se afla introducerea ambalajelor generice. Mai precis, uniformizarea tuturor ambalajelor, ceea ce inseamna ca marcile inregistrate, logo-urile, culorile si grafica sunt eliminate, iar numele brandului, scris cu fonturi si dimensiuni standard, ramane singurul element permis.

Organizatiile neguvernamentale si de sanatate publica subliniaza, din ce in ce mai des, asemanarile dintre tutun, alcool si produse alimentare, cerand reglementari similare pentru a reduce consumul. Planul OMS pentru preventia si controlul bolilor netransmisibile intre 2013 si 2020 mentioneaza consumul de tutun, lipsa activitatii fizice, dieta nesanatoasa si abuzul de alcool, ca fiind cauzele principale ale dezvoltarii acestor boli.

Cititi articolul in intregime, aici.