Business-ul cu baruri si cafenele ar trebui regandit; fara tigari, vanzarile au scazut la jumatate

0
1514

La o luna dupa ce fumatul a fost interzis in spatiile publice inchise, cele mai afectate par a fi barurile si cafenelele din mall-uri, unde vanzarile au cazut la jumatate. Daca nici peste ceva vreme clientii nu vor reveni, business-ul cu baruri si cafenele din mall va trebui regandit, pentru ca acest gen de afacere sa poata ramane profitabil.

baruri_2Unii fumatori au fost atat de suparati ca s-a interzis tigara in spatiile inchise incat au fugit de baruri si cafenele ca scolarii de teme in vacanta sau, in cel mai fericit caz, au ajuns acolo mult mai rar decat de obicei. Altii, mai maleabili, au mers in continuare si chiar daca au stat mai putin in bar decat alta data, au iesit din cand in cand afara sa fumeze. Spre norocul carciumarilor, mare parte din ultima luna a fost calda, iar terasele au ascuns adevarul dureros: business-ul din baruri si cafenele se sprijinea cu precadere pe fumul de tigara.

Chiar daca au dus-o mai prost in ultima luna, barurile fara terasa au avut si ele parte de clieti care mai mult le-au sprijinit peretii din exterior. Atata timp cat a fost frumos afara, iar “afara” e la distanta de cativa pasi, lucrurile au functionat, chiar daca mai greoi. Dar ce te faci cand de “afara” te despart etaje sau zeci de metri? Mai ai chef sa iesi si sa te bucuri de tigara, iar apoi sa te intorci la cafea? Nu prea, spune experienta ultimei luni.

baruri_3In zona de mall-uri se observa o descrestere a vanzarilor dupa interzicerea fumatului – la baruri si cafenele semnificativ, 40-50%, iar la restaurante 5-10%, spune Dragos Petrescu, presedintele Asociatiei patronale a restaurantelor (HORA), dar si unul dintre cei mai mari operatori de restaurante din Romania cu brandurile Caru’ cu Bere, Hanul lui Manuc, Hanul Berarilor, Pescarus, City Grill si Buongiorno.

“Nu mai stau oamenii la cafelele si barurile din mall la taclale pentru ca le e greu sa iasa la tigara”, a spus Petrescu.

baruri_5Clientii barurilor dispusi sa iasa la o tigara afara nu vor sa se deplaseze mai mult de cativa metri, iar in mall, de la carciuma si pana afara poate fi cale de zeci de metri.

Petrescu spune ca daca nu vor reveni clientii in restaurante dupa aceasta prima perioada de soc, business-ul cu baruri si cafenele in mall va fi redesenat, regandit astfel incat sa redevina rentabil.

Vor fi migra din mall-uri, fie vor fi mutate fie mai spre iesire, fie isi vor reduce costurile ca sa se adapteze la noul flux. Dar eu mizez pe revenirea clientului”, crede Dragos Petrescu.

El spune ca va mai trebui sa treaca ceva vreme pana cand va fi limpede ce se intampla. “Asta e prima reactie a clientilor. E clar ca nu le e bine”, a adaugat omul de afaceri.

baruri_7Mai multi patroni de restaurante si baruri din afara mall-urilor au declarat recent pentru Profit.ro ca dupa interzicerea fumatului vanzarile le-au scazut cu 10-30%.

Poate ca dupa ce va trece suficienta vreme incat sa inteleaga toti ca barul e frate cu tigara, carciumele din mall-uri nu vor disparea, dar se va naste o noua afacere: firme care sa transporte, cu masinute sau scari rulante, fumatorul din local afara.