Consiliul Concurentei: Bilant 2016

0
387

In anul 2016, Consiliul Concurentei aplicat amenzi de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane euro). Au fost sactionate 119 companii/asociatii, dintre care 93 au recunoscut ca au incalcat legea si au beneficiat de reduceri ale amenzilor.  Amenda aplicata celor 5  companii producatoare de lactate  pentru trucarea unor licitatii in cadrul Programului Cornul si Laptele este in top 5 cele mai mari amenzi acordate anul trecut. In prezent, Consiliul Concurentei realizeaza o ancheta sectoriala piata exploatarii resurselor de ape minerale naturale din Romania.

In anul 2016, numarul deciziilor privind notificarile de concentrari economice a fost de 59, in crestere cu 59% fata de anul 2015, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Totodata, in 2016 au fost declansate 12 investigatii privind posibile incalcari ale Legii concurentei, cu una mai putin fata de 2015 si cu 3 mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 33% au ca obiect posibile intelegeri de tip cartel si 25% posibile abuzuri de pozitie dominanta. Investigatiile vizeaza, printre altele, prelucrarea lemnului; mesaje scurte; inchirierea terenurilor apartinand domeniului public al statului si care fac parte din infrastructura portuara; servicii de acces la infrastructura de comunicatii; distributia angro si en detail de medicamente; agentiile de turism; piata serviciilor notariale.

amenzi1Anul trecut, au fost declansate 5 anchete sectoriale, fata de niciuna in 2015, care analizeaza: piata exploatarii resurselor de ape minerale naturale din Romania, piata drepturilor de autor si drepturile conexe, piata serviciilor bancare de retail, sectorul 2 productiei si comercializarii cimentului din Romania, comertul electronic – componenta referitoare la strategiile de marketing

Consiliul Concurentei a finalizat 25 investigatii de incalcare a Legii concurentei, fata de 21 in anul 2015.  48% din cazurile finalizate (12 din 25 de cazuri) au avut ca obiect intelegeri verticale (producator –furnizor). 28% din cazurile finalizate (7 din 25 de cazuri) au vizat fapte de tip cartel sau practici abuzive. De asemenea, in 2016 au fost finalizate 5 anchete sectoriale (comparativ cu 1 in 2015), in domenii ce au vizat: piata serviciilor furnizate de practicienii in insolventa, energie electrica, servicii de salubrizare la nivel national, asigurari auto, NetCity.

Amenzi aplicate de institutie

In anul 2016, Consiliul Concurentei aplicat amenzi de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane euro).

Principalele sanctiuni: 22.317.212 lei (4,9 milioane euro):

 • 7 companii de pe pietele serviciilor de pilotaj si remorcaj de manevra a navelor maritime: Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritima Coremar SA, Logistic Remo Services SRL si Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” SA Constanta (CNAPM): intelegeri si abuz;
 • 063.781 lei (aprox. 3,3 milioane euro): Porta KMI Romania SRL si 24 distribuitori au stabilit preturile de revanzare sau cotele de adaos commercial;
 • amenzi2061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro): Ariston Thermo Romania SRL si 15 distribuitori pentru fixarea preturilor de revanzare;
 • 951.540 lei (aproximativ 1,9 milioanne euro): 5 companii producatoare de lactate pentru trucarea unor licitatii in cadrul Programului Cornul si Laptele, in Giurgiu, Ialomita si Dolj;
 • 423.134 (aproximativ 314.000 euro): 27 companii de pe piata de lacuri si vopsele din Romania (1 producator si 26 distribuitori);
 • 027 lei (aprox. 220.006 euro): Baxi Romania SA si 50 de distribuitori pentru stabilirea preturilor de revanzare;
 • 322 lei (182.000 euro): Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) pentru restrictionarea concurentei pe piata serviciilor de audit financiar.
 • 255 lei (aproximativ 169.357 euro): Publicis Groupe Holdings B.V nu a notificat preluarea S Zenith Media Communications SRL.

Au fost sactionate 119 companii/asociatii, dintre care 93 au recunoscut ca au incalcat legea si au beneficiat de reduceri ale amenzilor.

Investigatii in derulare

La sfarsitul lunii decembrie 2016, Consiliul Concurentei avea in derulare 34 de investigatii de incalcare a legii, cu 15% mai putine fata de finalul anului 2015. 41% dintre investigatiile in curs la 31 decembrie 2016 vizau intelegeri de tip cartel. La aceeasi data, erau in curs de desfasurare 11 anchete sectoriale fata de 13 la finalul lunii decembrie 2015.

In anul 2016, au fost organizate 13 actiuni de inspectie inopinata la 68 de sedii si puncte de lucru.

amenzi5Consiliul Concurentei a avut calitate procesuala in 189 de dosare, in scadere cu 4,5% fata de 2015. Procentul hotararilor irevocabile favorabile (Inalta Curte de Casatie si Jusitie), in materie de concurenta, a fost de 94,73 %, in timp ce procentul hotararilor definitive (Curtea de Apel Bucuresti) favorabile a scazut la 86,48%. Referitor la mentinerea de catre instantele judecatoresti a nivelului sanctiunilor, procentul amenzilor mentinute irevocabil de Inalta Curte de Casatie si Jusitie a fost de 81%.

Ajutor de stat

Consiliul Concurentei a analizat 122 de acte normative din punct de vedere al incidentei cu reglementarile an domeniul de ajutorului de stat. De asemenea a emis aviz din punct de vedere al conformitatii cu reglementarile europene in domeniu pentru 74 de masuri de ajutor de stat si de minimis. Numarul plangerilor depuse la CE privind posibile ajutoare de stat ilegale sau utilizate abuziv inclusiv datorita inchiderii unora din cele aflate in lucru a scazut. In vederea definitivarii analizei notificarilor/prenotificarilor/investigatiilor/plangerilor aflate in atentia CE, s-au extins si solicitarile de informatii din partea forului comunitar. Numarul de cereri de prelungire a termenelor de raspuns din partea autoritatilor romane la solicitarile CE a crescut sensibil in conditiile cresterii numarlui solicitarilor de clarificari din partea acesteia.

In anul 2016 au fost finalizate prin decizie de autorizare din partea CE urmatoarele cazuri:

 • Ajutor de stat Centrala Electrica Eoliana Fantanele Vest; o Ajutor de stat Centrala Electrica Eoliana Cogealac;
 • Modificarea ajutorului de stat acordat pentru inchiderea minelor necompetitive din cadrul SN pentru Inchidere Mine Valea Jiului Petrosani ca urmare a includerii in planul de inchidere a minelor de la Complexul Energetic Hunedoara;
 • Ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Nationale a Uraniului SA;
 • amenzi6Amendamentele aduse Schemei de ajutor de stat pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, instituita prin HG nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta pe baza cererii de energie termica utila, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • Investigatia privind finantarea aeroporturilor regionale;
 • Modificarea legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Proiecte

S-a finalizat proiectul OCDE care a vizat analiza impactului reglementarilor in vigoare in trei sectoare cheie ale economiei romanesti: transporturile, procesarea produselor agroalimentare si constructiile. Raportul cuprinde 152 de recomandari pentru imbunatatirea cadrului de reglementare in cele trei sectoare, recomandari care urmeaza a fi implementate in perioada urmatoare.

A fost implementat Monitorul Preturilor: www.monitorulpreturilor.info, platforma care afiseaza preturile practicate de principalii retaileri pentru produsele care fac parte din cosul zilnic. Platforma, gestionata de Consiliul Concurentei, este realizata cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), al companiei de cercetari de piata Nielsen, al asociatiei GS1 si al retailerilor Mega Image, Lidl, Kaufland, Selgros, Carrefour, Penny, Profi. Acest instrument a fost utilizat de consumatori, fiind inregistrati 20.000 de utilizatori unici, zilnc, in decembrie, si 15.000 in prima parte din ianuarie.

Avize si puncte de vedere

In 2016, Consiliul Concurentei a emis 60 avize, 8 puncte de vedere si 91 opinii si a demarat proceduri de consultare si suport tehnic pentru autoritati sau institutii cu rol de reglementare.

amenzi9Printre recomandarile Consiliului Concurentei se numara Proiectul de Ordonanta de Urgenta cu privire la RCA.  Recomandarile Consiliului Concurentei au fost preluate in domeniul utilitatilor publice prin adoptarea Legii nr. 225/2016 pentru modificarea si completarea Legii serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51/2006. In urma recomandarilor Consiliului Concurentei, au fost introduse o serie de modificari menite sa imbunatateasca modul in care autoritatile locale presteaza serviciile comunitare de interes public, precum si masuri de reglementare a acestui domeniu (alimentarea cu apa; canalizarea si epurarea apelor uzate; productia, transportul, distributia si furnizarea de energie termica in sistem centralizat; salubrizarea localitatilor; iluminatul public; transportul public local).

Consiliul_Concurentei4Astfel, au fost introduse noi principii care sa guverneze organizarea, furnizarea/prestarea si gestionarea serviciilor de utilitati publice, respectiv continuitate din punct de vedere calitativ si cantitativ; adaptabilitate la cerintele utilizatorilor; accesibilitate egala si nediscriminatorie la serviciul public; protectia utilizatorilor. De asemenea, s-a prevazut ca procedura de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii se stabileste potrivit Legii nr. 98/2016 privind achizitiile publice, a Legii nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale si a Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii.

In prezent se afla in derulare Proiectul de Ordonanta de urgenta privind actiunile in despagubire in cazurile de incalcare a dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta, precum si pentru modificarea si completarea Legii concurentei nr. 21/1996. Acest act normativ transpune Directiva 2014/104/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind anumite norme care guverneaza actiunile in despagubire in temeiul dreptului intern in cazul incalcarilor dispozitiilor legislatiei in materie de concurenta a statelor membre si a Uniunii Europene.