Fluctuatia preturilor la carnea de porc si culturi semnificativ mai mari de leguminoase si soia vor fi tendintele ce vor marca pietele agricole din Uniunea Europeana in urmatorii zece ani, se arata intr-un raport al Comisiei Europene, citat de Agerpres.

Exporturile anuale de carne de porc din UE ar putea ajunge la un nivel maxim de peste patru milioane de tone in jurul anului 2022, in functie de cat de rapid vor fi refacute efectivele de porci din China, comparativ cu exporturi in valoare de aproximativ 2,7 milioane tone anul trecut.

Ulterior exporturile de carne de porc se vor mai reduce, pana la 3,4 milioane tone in anul 2030, dar chiar si asa va fi vorba de un volum mult superior celui inregistrat inainte de epidemia de pesta porcina africana din China, estimeaza Executivul comunitar.

“Preturile ar urma sa ramana la un nivel ridicat pana cand isi revine productia chineza si ar putea sa scada brusc in functie de viteza cu care va avea loc revenirea si cat de mult va creste productia competitorilor UE”, a apreciat Comisia Europeana, referindu-se la SUA, Brazilia si Canada.

Acelasi raport argumenteaza ca orice scadere a pretului carnii de porc este putin probabil sa stimuleze cererea in Europa, care este dominata de produsele ieftine din carne de pui.

Consumul de carne de pui este in crestere constanta, iar Comisia se asteapta ca aceasta tendinta sa continue, datorita ingrijorarilor consumatorilor cu privire la sanatate, mediu si bunastarea animalelor. Aceste ingrijorari vor duce la diminuarea cererii pentru alte tipuri de produse din carne.

Referitor la culturile cu leguminoase din UE, acestea ar urma sa se extinda pana la 2,5 milioane hectare in 2030, comparativ cu 1,5 milioane hectare in acest an, in tip ce suprafata cultivata cu soia boabe va creste pana la 1,3 milioane hectare de la un milion de hectare.

Rapita va ramane cea mai importanta cultura de oleaginoase, avand vedere valoarea sa in rotatia culturilor si posibilitatea de a fi utilizata in hrana animalelor ca furaj ce nu contine substante modificate genetic, concluzioneaza executivul comunitar.