Produsele ”private label”, o variantă pierzătoare pentru producători

0
85

O mare companie vest-europeană renunță la o parte din poducția de lactate pentru rețelele de supermarketuri, din motive de profitabilitate. Compania olandeză de lactate FrieslandCampina a anunțat că va închide fabrica Gütersloh în Germania, afectând 231 de angajați.

Mișcarea face parte dintr-o “reorientare cuprinzătoare” a sucursalei germane a companiei, pe măsură ce investițiile se vor reorienta spre brandurile de bază precum Landliebe, Tuffi și Frico.

situatie_lactateFrieslandCampina a declarat că închiderea fabricii este o consecință a supracapacității de producție de pe piața germană, foarte fragmentată, și a anilor de producție cu profituri minime sau fără profit a deserturilor de tip  private label/etichetă privată (produse vândute de supermarketuri sub propriile mărci) care aveau o pondere majoritară în vânzările fabricii de la Gütersloh. Producția pentru această categorie va fi oprită, în timp ce alte linii de produse vor fi transferate către uzinele din Köln, Heilbronn și Maasdam.

Oprirea planificată a producției în Gütersloh este programată pentru martie 2019, compania declarând că va avea un impact “neglijabil”.

Directorul executiv al FrieslandCampina Germania, Jan Kruise, a declarat: “A fost o decizie dificilă de luat, dar încercările anterioare de a rezolva problemele au eșuat și, după o examinare atentă a soluțiilor alternative, continua situație financiară negativă (în termeni de profit), din păcate, nu ne-a lăsat altă alegere. Desigur, vom începe foarte curând să ne consultăm cu reprezentanții angajaților și vom face tot ce este în puterea noastră pentru a-i ajuta pe angajații afectați să-și găsească noi locuri de muncă în altă parte”.

Compania își va reloca, de asemenea, funcțiile comerciale în zona Düsseldorf, deoarece are drept scop “să beneficieze de pe urma puternicei baze de talente din zonă și-și conducă mai eficient strategia de dezvoltare în Germania”.

Transferul liniilor de producție viabile este programat pentru al doilea trimestru al anului 2018. Angajații au fost informați despre planurile companiei. Fabricile din Heilbronn, Köln și Schefflenz, precum și forța lor de muncă, numărând 366, 326 și, respectiv, 23, nu vor fi afectate de mișcarea planificată.

Kruise a adăugat: “Piața germană pentru produsele lactate este fragmentată și caracterizată printr-o concurență acerbă din cauza capacităților excesive. Suntem convinși că vom reuși să stăpânim aceste provocări concentrându-ne pe brandurile noastre puternice și prin managementul strict orientat către consumatori al portofoliului de produse. Suntem singura companie cu o prezență substanțială în toate categoriile și canalele de produse lactate și vom beneficia de acest avantaj competitiv, dovedind că suntem un partener preferat pe piață în conformitate cu strategia noastră. Pentru a ne atinge obiectivele ambițioase, vom investi în afacerea noastră și nu ne vom teme de deciziile dificile care vor deschide calea către un viitor de succes pe termen lung. Suntem aici să rămânem.”