EFSA autorizează utilizarea conservantului nisin pentru două noi grupe de alimente

0
27

EFSA a dat undă verde pentru extinderea utilizării conservantului alimentar nisin (E 234), în brânza nematurată și în produsele din carne tratate termic.

Nisinul (nisin A), o polipeptidă formată din 34 de aminoacizi este un fel de bacteriocid – o proteină sau peptidă produsă în mod natural de bacterii pentru a inhiba creșterea altor bacterii – și este folosit în industria alimentară pentru a prelungi durata de depozitare a produselor. Fabricarea sa pe scară industrială se realizează prin  fermentare de către Lactococcus lactis subspecia Lactis și este deja autorizat în UE, ca agent antimicrobian pentru utilizarea sa în produse alimentare, cum ar fi brânza fermentată și procesată.

Prin acest ultim aviz, publicat în Jurnalul EFSA pe 11 decembrie, s-a aprobat utilizarea acestui conservant în două noi grupe de alimente – brânza nematurată și carnea tratată termic – și a fost mărită doza zilnică admisă (DZA) de la 0,13 mg per kilogram greutate corporală pe zi până la 1 mg, pentru categoriile de produse în care conservantul era deja utilizat. În brânză nematurată, producătorii pot folosi o DZA de nisin la un nivel maxim de 12 mg pe kilogram și de 25 mg pe kilogram în produsele din carne tratate termic.

nisinPentru acest aviz, ce a fost solicitat de DuPont Nutrition Biosciences în luna martie a anului trecut, Grupul de lucru pentru aditivi alimentari și surse nutritive adăugate în alimente (ANS) a luat în considerare datele utilizate în evaluarea anterioară din 2006, precum și rezultatele  unui studiu suplimentar de toxicitate subcronică. Acesta nu a descoperit efecte adverse la șobolanii care au ingerat nisin A timp de 90 de zile și, în plus au stabilit că doza de la care nu au înregistrat „efecte adverse observabile (NOAEL)” este de 225 mg nisin A per kilogram de greutate corporală pe zi. Folosind acest NOAEL, precum și estimări privind expunerea prin surse alimentare, oamenii de știință a stabilit noua DZA de 1 mg.

Conservanții alimentari au legătură cu RAM?

Totuși, oamenii de știință au recunoscut că ei nu au luat în considerare posibilitatea ca utilizarea nisin A în alimente ar putea avea legătură cu inducerea rezistenței la antimicrobiene (AMR), și nici „efectul modular” asupra microbiotei intestinale. Aceste îngrijorări au fost însă considerate a cădea în afara sferei de competență a Grupului de lucru ANS și a mandatului cu care au fost învestiți. Deși au menționat că incertitudinile legate de activitatea nisinei reziduale și microbiomei ei consideră că aceste aspecte ”nu afectează concluziile avizului”, ei au recomandat totuși, ca aceste riscuri să facă obiectul unei evaluări separate.

nisin1
proiect, controale, analiza

Utilizând baza de date cuprinzătoare a EFSA, s-a calculat că expunerea la nisin A variază de la 4 μg / kg pe zi la 163 μg / kg pe zi la sugari și de la 29 μg / kg pe zi până la 238 μg / kg greutate corporală pe zi la copii și la vârstnici.

Categoria principală de produse alimentare cu expunere asupra întregii populații este carnea.

În 2008, EFSA a declarat că nisin A poate fi utilizat în ouăle lichide fără a crea vreo preocupare de siguranță alimentară.