Prognoză: India ar putea deveni cel mai mare producător de lapte din lume până în 2026

0
354

Producția de lapte este de așteptat să mărească la nivel mondial, în special în India, unde va înregistra o creștere cu 49% până în 2026, în contrast cu scăderea constantă a consumului de lapte pe piețele dezvoltate, cum ar fi SUA, conform raportului OCDE-FAO „Perspective agricole 2017-2026”, citat de Dairy Reporter.

Consumul de lactate proaspete a arătat cea mai notabilă creștere din toate mărfurile măsurate, atingând o rată record a consumului pe cap de locuitor în țările în curs de dezvoltare.

„Ratele de creștere previzionate pentru produsele lactate proaspete pentru deceniul următor sunt mai mari comparativ cu cele din ultimii zece ani, determinate fiind de creșterea cererii pe cap de locuitor în țările în curs de dezvoltare, în special în India”, se arată în raport.

Populația mondială va crește de la 7,3 miliarde locuitori, la 8,2 miliarde în următorii 9 ani, India reprezentând 56% din această creștere, depășind China ca fiind cea mai populată țară din lume, potrivit raportului. Această creștere este factorul determinant al măririi producției de lapte în India și influențează semnificativ creșterea cererii de produse lactate proaspete (+54%). În schimb, consumul de produse lactate proaspete pe cap de locuitor va rămâne mult mai scăzut în China și în Africa sub-sahariană, precum și în cele mai multe țări dezvoltate.

Consumul de produse lactate procesate și relațiile comerciale

În ciuda renașterii interesului pentru consumul de unt și de produse lactate cu un conținut mai mare de grăsime, din țările dezvoltate, creșterea consumului global de produse lactate prelucrate este de așteptat să încetinească în următorul deceniu, la un ritm de evoluție de 1,7% anual. Pe parcursul perioadei de prognoză, producția de lactate procesate va crește cu ritmuri cuprinse între 1,4% pe an pentru brânză și 2,3% pe an pentru laptele praf degresat (SMP).

În vreme ce proporția cea mai mare parte a producției de SMP și brânză se av realiza în țările dezvoltate, India va rămâne principalul producător mondial de unt, dar nu va fi un jucător important, pentru acest produs, la export.

Consumul de produse lactate prelucrate, pe cap de locuitor, va rămâne mult mai scăzut, în special, în Oceania (cu excepția Australiei și Noii Zeelande) și Asia, se menționează în raport.

Comerțul cu produse lactate proaspete va rămâne limitat și, în consecință, creșterea consumului va avea un impact limitat asupra pieței mondiale de gen. Totuși, produsele agricole vor fi, în continuare foarte sensibile la fluctuațiile economice și, ca urmare, laptele praf va rămâne cele mai tranzacționat produse lactat, în vreme ce produsele lactate proaspete vor continua să fie printre cele mai puțin tranzacționate mărfuri.