Acidul erucic este periculos pentru copii sub 10 ani, conform EFSA

0
467

Potrivit unei noi opinii a EFSA, acidul erucic nu este o problema de sanatate publica pentru majoritatea consumatorilor. Totusi pe termen lung, acest contaminant natural al uleiului vegetal, poate prezenta un risc pentru sanatatea copiilor de pana la zece ani.

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a publicat un aviz cu privire la efectele asupra sanatatii ale acidului erucic. Acest compus este un acid gras mononesaturat cu omega-9 prezent in mod natural in semintele bogate in ulei din familia Brassicaceae de plante, in special in rapita si mustar.

Potrivit expertilor Grupului stiintific pentru contaminantii din lantul alimentar (grupa CONTAM), acidul erucic nu este o problema de securitate pentru majoritatea consumatorilor. Expunerea medie efectiva este mai mica decat jumatate din nivelul de securitate. Un aport zilnic tolerabil de 7 miligrame pe kilogram de greutate corporala pe zi, a fost stabilita ca limita de siguranta.

Copii si sugari sunt cei mai expusi riscului
Potrivit expertilor, expunerea consumatorilor variaza, in medie, intre 0,3 si 4,4 mg / kg greutate corporala pe zi. Cu toate acestea, sugari si copii pot fi expusi la 7,4 mg / kg greutate corporala pe zi. Stiind ca pentru copii mici (1-2 ani) si copiii mai mari (3-10), principalele surse de expunere la acid erucic din dieta sunt produsele de patiserie, prajiturile si biscuiti. Pentru sugari (0-12 luni), formulele pentru sugari sunt implicate.

Testele efectuate pe animale au aratat ca absorbtia uleiurilor care contin acid erucic poate duce la probleme cardiace. Alte efecte potentiale (modificari ale greutatii ficatului, rinichilor si a musculaturii scheletice) sunt, de asemenea, probabile sa apara la doze putin mai mari.

Uniunea Europeana a stabilit, in 1976, nivelurile maxime de acid erucic din uleiurile si grasimile vegetale si in produsele alimentare care contin uleiuri sau grasimi vegetale adaugate ca ingredient. Niveluri maxime specifice pentru formulele de inceput si formulele de continuare pentru sugari au fost stabilite la un nivel de cinci ori mai mic decat in alte produse alimentare.