Mai mult de jumatate dintre consumatori si-au manifestat dezacordul privind achizitiile online

0
425

Conform unui nou studiu realizat de KPMG International, 55% dintre consumatorii globali au afirmat ca sunt impotriva achizitiilor online din cauza aspectelor de tin de confidentialitatea datelor. Mai putin de 10% dintre consumatori considera ca au control asupra modului in care companiile utilizeaza datele lor personale in prezent, iar majoritatea respondentilor afirma ca masurile de control al confidentialitatii sunt mult mai importante decat potentialele beneficii obtinute din partajarea datelor personale.

“Un director ar fi in pericol de concediere daca jumatate dintre clientii companiei ar disparea in urma unei decizii importante de business”, afirma Mihai Rada, Director in cadrul departamentului de Consultanta IT al KPMG in Romania. “Insa esecul in a incorpora conceptele de confidentialitate a datelor in ADN-ul strategiei de afaceri ar putea duce in cele din urma la disparitia companiei avand in vedere cat de multa atentie acorda consumatorii si autoritatile de reglementare modului in care organizatiile colecteaza, stocheaza si utilizeaza datele cu caracter personal”, continua acesta.

‘Infricosator’ vs. ‘cool’
Atunci cand vine vorba despre atitudinea globala privitoare la utilizarea datelor cu caracter personal, consumatorii stabilesc limitele in mod diferit intre latura infricosatoare a problemei si cea cool.

onlineCeea ce un consumator considera a fi “infricosator”: 82% nu se simt confortabil cu vanzarea datelor personale catre terti in schimbul rapiditatii, comoditatii, gamei largi de produse, livrarii la domiciliu si pretului mai convenabil pe care magazinele online le ofera; 55% au afirmat faptul ca un dispozitiv sportiv gratuit care monitorizeaza bunastarea utilizatorilor si ofera un raport lunar pentru acestia si pentru angajatorii lor, depaseste limitele acceptabile.

Altii considera a fi ”cool”: 78% din respondenti considera ca dispozitivele telemetrice care permit serviciilor de urgenta sa urmareasca vehiculele oamenilor reprezinta un lucru bun; 57% din persoanele intervievate sunt fericite sa detina un contor inteligent de energie, care permite furnizorului sa calculeze numarul de persoane care traiesc intr-o locuinta, cand mananca si dorm si ce aparate electrocasnice sunt utilizate.

In timp ce ingrijorarile generate de latura “infricosatoare” a problemei variaza, cele mai importante preocupari evidentiate de participantii la studiu cu privire la modul in care organizatiile prelucreaza si utilizeaza informatiile cu caracter personal au fost: 1) Marketingul abuziv, 2) Informatiile personale care au fost vandute unor terti si 3) Lipsa unor sisteme securizate. Studiul a scos in evidenta faptul ca implementarea de sisteme adecvate de protectie cibernetica (32%) reprezinta cel mai bun lucru pe care o organizatie il poate face astfel incat clientii sa aiba incredere in ei in ceea ce priveste datele lor cu caracter personal.

Schimbul de date
Peste jumatate din respondentii sondajului au declarat ca sunt dispusi sa ofere informatii in mediul online privind sexul, educatie sau etnia, in timp ce o proportie mai mica au fost dispusi sa ofere informatii mai sensibile, precum locatia (16%), adresa (14%) sau inregistrarile medicale (13%).

Consumatorii devin din ce in ce mai responsabili cu privire la aceste probleme, jumatate dintre respondentii acestui sondaj afirmand ca deja au sters informatiile statice legate de navigare (cookies si/ sau istoric navigare) sau ca si-au revizuit configuratiile legate de confidentialitate din cadrul mediilor de socializare.

Aproape o treime utilizeaza modul incognito sau utilizeaza moduri “do not track”( i.e. nu monitoriza), in timp ce un sfert dintre respondenti folosesc criptarea pentru a-si proteja datele personale.

Alte concluzii

Online shopping concept
Online shopping concept

Sondajul realizat a evidentiat faptul ca 57% dintre persoane nu citesc politicile de confidentialitate in momentul in care acceseaza un site web. Avand in vedere ca aceste politici au de obicei, zeci de pagini, ceilalti respondenti citesc doar notele introductive sau rasfoiesc rapid continutul fara sa acorde destula atentie acestuia. Acest fapt conduce de obicei catre situatii neplacute precum folosirea datelor personale in scop de marketing, din cauza unor clauze (de obicei bine ascunse) care permit folosirea datelor personale in acest scop. In consecinta, marketing-ul abuziv (59%) devine problema cea mai mare a consumatorilor, privind utilizarea datelor personale, urmata de transmiterea datelor catre diversi terti (58%) si organizatiile care folosesc sisteme nesecurizate corespunzator (55%). “Acordarea unei mai mari atentii in citirea politicii de confidentialitate de fiecare data cand se acceseaza un site web (nou sau vechi) ar putea rezolva partial aceasta problema” considera Gheorghe Vlad, Senior Manager in cadrul echipei de Consultanta IT a KPMG in Romania. “Uneori este vorba doar despre debifarea unei/ unor optiuni de la finalul documentului care, odata ramasa bifata, va permite administratorului paginii web sa utilizeze datele personale, fie in scopuri proprii, fie pentru distribuirea sau vanzarea lor catre diversi terti”, continua el.

Pentru companiile care doresc sa utilizeze datele cu caracter personal pentru a-si personaliza serviciile de marketing si de asemenea, serviciile oferite de acestea catre consumatorul final, pentru a construi loialitate fata de brand si de a dezvolta produse mai bune, este important ca acestea sa inteleaga ca, desi opiniile in ceea ce priveste confidentialitatea variaza la nivel universal, este clar ca mai mult decat orice, consumatorii apreciaza asigurarea confidentialitatii datelor lor personale comparativ cu confortul, comoditatea adusa de serviciile online.”Importanta confidentialitatii si a protectiei datelor cu caracter personal a crescut semnificativ in ultima perioada, deoarece in Mai 2016 Uniunea Europeana a aprobat Regulamentul General cu privire la Protectia Datelor care va intra in vigoare incepand cu 25 Mai 2018”, mentioneaza Mihai Rada. “Companiile care vor esua in a se conforma cu prevederile acestei reglementari se vor expune unor amenzi de pana la 20 milioane de EUR sau 4% din cifra globala de afaceri (oricare este mai mare)” continua el.

Raportul “‘Creepy or cool? Staying on the right side of the consumer line/ Infricosator sau cool? Stand pe aceeasi baricada cu consumatorul” detaliaza preferintele privind confidentialitatea a 6,900 consumatori din 24 tari si a fost completat intre 14 aprilie si 5 mai 2016.