Amplă acțiune de control privind comercializarea vinului și a băuturilor alcoolice fermentate

0

Începând cu data de 03.05.2017, comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor desfășoară o amplă acțiune de control în colaborare cu Serviciul de Investigare al Criminalității Economice având ca obiect modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate și comercializare a vinului și a băuturilor alcoolice fermentate altele decât berea și vinul, destinate consumului uman ca atare.

Acțiunea ANPC are ca scop verificarea calității produselor comercializate (starea ambalajelor -integritate, etanșeitate; încadrarea în volumul net declarat de producator; încadrarea în parametrii de calitate cât și depistarea cazurilor de falsificare în cazul vinurilor, conform prevederilor Legii viei și vinului în sistemul organizării comune a pieței vitivinicole nr. 164/2015; etichetarea vinurilor și a băuturilor alcoolice fermentate;     existența eventualelor produse contrafacute), conform unui comunicat ANPC. Pentru verificarea încadrării în parametrii de calitate  se vor preleva eșantioane care vor fi analizate în laboratoare acreditate.

actiune_de_control_vin3Totodată, inspectorii ANPC vor mai verifica și condițiile la depozitare și comercializare, modul de indicare a prețurilor, precum și o serie de aspecte de legalitate (existența registrului unic de control; existența documentelor de proveniență; comercializarea în locuri autorizate; afișarea la loc vizibil a plachetei cu TELEFONUL CONSUMATORILOR, conform prevederilor Ordinului Presedintelui ANPC nr. 72/2010, cu modificările și completările ulterioare).