Cazul Lactalis: cele 4 propuneri ale Comisiei parlamentare de ancheta

0
25

Comisia parlamentara de ancheta constituita in Franta si-a prezentat raportul la 18 iulie 2018. Raportul recomanda, printre altele, sa existe o autoritate unica responsabila cu siguranta alimentara si sa aspreasca obligatiile stabilite pentru companii.

Dupa trei luni de audieri, comisia parlamentara responsabila de tragerea invatamintelor de pe urma cazului de contaminare a laptelui praf pentru sugari fabricat de Lactalis in Craon si-a prezentat raportul pe 18 iulie.

“Lucrarea a vizat determinarea disfunctionalitatilor care au condus la criza aparuta in cadrul lantului de distributie al Lactalis, dar se referea, de asemenea, la posibilele imbunatatiri ale serviciilor de stat “, spune Grégory Besson-Moreau, raportor si deputat LREM.

Au fost facute patru recomandari:

1) Obligatia de a transmite rezultatele controalelor proprii
Consolidarea obligatiilor companiilor, care fac deja obiectul textelor de lege legate de Pachetul de igiena, este una dintre primele axe discutate. Raportul sustine obligatia de a transmite catre autoritati rezultatele controalelor proprii.

“Orice rezultate care ar putea arata ca un produs ar putea fi in detrimentul sanatatii ar trebui raportate automat autoritatilor publice, iar producatorul trebuie sa detalieze exact masurile corective aplicate pentru a opri potentialul pericol”, spune raportoarea.

De asemenea, raportul doreste sa aspreasca cerintele cu privire la autorizarea activitatii laboratoarelor, introducand obligativitatea acreditarii acestora.

Se prevad si mai multe sanctiuni penale si financiare, precum si abandonarea delegarii de competente in materie de servicii alimentare, care ofera managerului posibilitatea de a transmite o parte din puterile sale departamentului de calitate.

2) Catre un serviciu unic de control
Raportul comisiei parlamentare de ancheta arata, de asemenea, lipsa eficientei si cooperarii serviciilor de control.

“Audierile au aratat ca diviziunea actuala a puterilor intre serviciile de stat nu este clara. Administratiile lucreaza singure, ceea ce nu faciliteaza comunicarea in astfel de situatii de gestionare a crizelor”, a declarat deputatul.

Dintre directiile avute in vedere, se mentioneaza numirea unui singur organism de supraveghere insarcinat cu siguranta alimentara. Se preconizeaza ca acesta sa fie Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Gestionarea alertelor va ramane interministeriala, originile acestora putand fi multiple.

Raportul propune, de asemenea, consolidarea serviciilor de control, a caror lipsa de personal a fost criticata in mod repetat in acest caz, prin crearea a 800 de locuri de munca suplimentare.

Pentru finantare, Comisia de ancheta se ocupa de reglementarea europeana din 2017/625 care ar stabili o taxa pentru industria agroalimentara pentru a acoperi costurile controalelor oficiale.

3) Armonizati procedurile de retragere si rechemare in comertul cu amanuntul
Repetarea rechemarilor produselor intre decembrie si ianuarie, care a dus la retragerea completa a loturilor facute in Craon, nu a trecut neobservata de Comisia parlamentara de ancheta.

Aplicarea de sanctiuni penale si financiare mai dure pentru marii comercianti, o mai buna pregatire a personalului si numirea unui referent pentru siguranta alimentara este una dintre masurile avute in vedere. La fel ca testele efectuate la fabrica, in raport sunt propuse simulari ale retragerilor din magazine.

Raportul prezinta, de asemenea, ideea inlocuirii codurilor de bare conventionale cu coduri QR pentru a bloca mai usor produsele.

4) Informati mai bine consumatorii in caz de criza
Ultima recomandare a raportului Comisiei parlamentare de ancheta este de a crea un site accesibil pentru telefonul mobil si o aplicatie unica care sa reuneasca toate informatiile necesare pentru gestionarea unei crize de sanatate.

“Pe un astfel de website ar trebui sa se gaseasca sfaturi de sanatate, lista produselor amintite. Consumatorii ar putea chiar sa trimita informatii administratiei daca exista un esec in gestionarea unor astfel de criza”, spune Gregory Besson-Moreau.

Pentru Comisie, este important sa avem instrumente pentru a contacta consumatorii care au cumparat produse contaminate pentru a anticipa mai bine gestionarea viitoarelor crize.

Un proiect de lege ar trebui depus pana la sfarsitul anului. “Scopul nostru a fost de a face un raport util din punct de vedere legislativ”, spune Gregory Besson-Moreau.