Consumatorii romani nu vor fi taxati pentru sucurile cu cantitati mai mari de zahar

0

Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor a respins proiectul de lege care prevedea taxarea suplimentara a sucurilor cu un continut ridicat de zahar. Avizul comisiei este consultativ, iar initiatorul proiectului, senatorul Adrian Wiener, a mentionat ca proiectul isi propune sa stimuleze producatorii spre reducerea adaosului de zahar din sucuri. Proiectul de lege a fost adoptat tacit de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.

“Obiectul principal al legii nu se adreseaza taxarii primitive a consumatorului, ci este un stimulent pentru producatori de a veni in zona responsabilitatii sociale si de a reformula voluntar produsele astfel incat sa beneficieze de accize reduse. Este evident ca producatorii nu vor sa ramana in nisa de concurenta cu sucurile de fructe, ca vor sa isi mentina cota de piata la nivel de vanzari de volum. Si atunci, practic, trebuie sa beneficieze de zona de accizare inferioara si sa reformuleze voluntar adaosul de zaharuri”, sustine initiatorul proiectului de lege.

Conform statisticilor, Romania se afla pe primul loc in ce priveste rata diabetului zaharat din UE. 11, 6% din segmentul de varsta 18-65 de ani sunt afectati de diabet zaharat diagnosticat, romanii fiind cei mai mari consumatori de zahar din spatiul comunitar, cu o medie de 30 de kilograme pe an, dublu fata de consumul din UE.

“Trebuie sa plecam de la premisa ca in Romania alimentele, inclusiv bauturile racoritoare, deja beneficiaza de un TVA derogatoriu. Ce propune proiectul – o accizare in benzi fiscale, proportionala cu continutul de zaharuri din bauturile racoritoare. Diabetul zaharat este o boala crunta, care macina organismul uman prin mai multe mecanisme si este responsabila de exemplu, de faptul ca avem printre cele mai mari rate de mortalitate cardio-vasculara din UE.

Trebuie sa mai stim ca cel mai mare risc la adresa sanatatii publice din Romania este riscul alimentar. Aceasta propunere si forma in care este structurata se implimenteaza tocmai pentru ca este o recomandare expresa a OMS care previzioneaza ca va urma un val de boala necomunicabila, de boala metabolica si vasculara la care niciun sistem din Europa nu va face fata. Pe langa faptul ca este un instrument fiscal recomandat de OMS aplicat si in alte tari”, mentiona anul trecut senatorul Adrian Wiener.

Proiectul de lege, semnat de parlamentari din toate partidele parlamentare, prevede taxarea suplimentara a sucurilor ce au un continut ridicat de zahar si a fost initiat de senatorul Adrian Wiener, medic si fost manager al Spitalului Judetean din Arad.