Controale ANSVSA pentru verificarea modului de colectare si depozitare a deseurilor alimentare

0
174

In perioada 14.11.2018 – 28.11.2018, s-a desfasurat o actiune la nivel national, pentru verificarea modului de colectare si depozitare, in vederea neutralizarii, a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman (SNCU) si a deseurilor menajere rezultate in urma activitatilor de preparare si servire a produselor alimentare la nivelul benzinariilor, garilor, autogarilor, campingurilor si aeroporturilor, se arata intr-un comunicat ANSVSA de la sfarsitul saptamanii trecute.

Controalele au avut loc in contextul evolutiei focarelor de pesta porcina africana (PPA) in Romania si alte state membre ale Uniunii Europene (UE), dar si in Republica Moldova si Ucraina.

In cadrul actiunii au fost verificate 961 obiective: 825 benzinarii, 63 gari, 47 autogari, doua campinguri si 24 aeroporturi. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicate 27 sanctiuni contraventionale, in cuantum de 155.400 lei si au fost emise 5 ordonante privind interzicerea desfasurarii activitatii unor unitati situate in judetul Vaslui.

Printre principalele deficiente constatate se numara, conform comunicatului ANSVSA:
– comercializarea produselor alimentare in spatii neigienizate corespunzator;
– deficiente privind etichetarea produselor alimentare expuse la vanzare, in spatiile amenajate in incinta garilor, autogarilor, benzinariilor etc.
– lipsa spatiilor si echipamentelor pentru depozitarea SNCU la nivelul garilor, autogarilor, benzinariilor etc.
– manipularea si depozitarea neigienica a deseurilor si a SNCU, lipsa contracte incheiate cu unitatile de neutralizare autorizate sanitar veterinar.

Actiunea de control a fost organizata in vederea reducerii riscului reprezentat de deseurile menajere rezultate in urma prepararii si consumului carnii si produselor din carne de porc achizitionate din zone aflate sub restrictii sanitare veterinare din cauza evolutiei pestei porcine africane (PPA).