EFSA confirmă preocupările legate de sănătate pentru furanul din alimente

0

Expunerea consumatorilor la furanul și metilfuranul din alimente ar putea duce la posibile leziuni hepatice pe termen lung, informează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Cel mai expus grup de persoane sunt sugarii, în principal prin consumul de mâncăruri gata preparate sau conservate. Expunerea altor grupuri de populație se datorează în principal consumului de alimente pe bază de cereale și de cafea, în funcție de vârstă și de obiceiurile consumatorului.

Furanul și compușii înrudiți 2- și 3-metilfuranii sunt contaminanți chimici care se formează în mod natural în timpul procesării alimentelor încălzite, inclusiv în timpul gătitului. Aceste substanțe au fost întotdeauna prezente în alimente gătite sau încălzite.

Potențiale riscuri pentru sănătate legate de furan

EFSA a efectuat această evaluare în urma monitorizării nivelurilor de furan în produsele alimentare și a evaluării expunerii consumatorilor.

Dr. Helle Knutsen, președintele Grupului de experți privind contaminanții din lanțul alimentar, a declarat: „Pe baza studiilor pe animale am ajuns la concluzia că leziunile hepatice și cancerul hepatic sunt cele mai importante efecte asupra sănătății”.

Dr. Knutsen a adăugat: „Nu este pe deplin înțeles mecanismul prin care furanul poate provoca cancer la animale. Deoarece grupul nu a putut exclude faptul că acest lucru se poate datora unei interacțiuni directe cu ADN-ul, nu am reușit să stabilim un nivel sigur de consum, respectiv doza zilnică tolerabilă. În schimb, am calculat o marjă de expunere”.

„La fel ca și cei din Comitetul mixt al FAO / OMS privind aditivii alimentari [JECFA], am ajuns la concluzia că nivelul expunerii la furan în produsele alimentare ridică o problemă pentru sănătatea umană”.

Consumatorii cei mai expuși

Deși aportul mediu al alimentelor care conțin furan nu constituie o problemă de sănătate pentru majoritatea consumatorilor, expunerea unora dintre consumatori este de până la trei ori mai mare decât cea care ar putea fi considerată îngrijorătoare pentru sănătatea publică. Expunerea este mai mare atunci când se ia în considerare și 2- și 3-metilfuranul; de exemplu nivelurile de 2-metilfuran în cafea pot fi de patru ori mai mari decât nivelurile de furan.

Există însă unele lacune în ceea ce privește cunoștințele despre toxicitatea furanului și a metilfuranilor și despre expunerea la acestea. Totuși, luând în considerare aceste incertitudini, experții EFSA au acționat în sensul de a  supraestima riscul pentru sănătate.

Reducerea expunerii la furan

Furanii se formează dintr-o varietate de substanțe prezente în mod natural în alimente, inclusiv vitamina C, carbohidrați, aminoacizi, acizi grași nesaturați și carotenoizi. Condițiile de gătire / procesare ajută la determinarea cantității de furan care se formează și se pierde (în principal prin evaporare) și cât de mult este prezent când consumăm alimente.

Dr. Knutsen a spus: „Opinia noastră descrie modul în care practicile de gătit ar putea reduce expunerea la furan și metilfurani, ținând cont de faptul că consumatorii sunt expuși la prezența lor într-o varietate de alimente.”

De exemplu, datorită volatilității furanului, reîncălzirea meselor gata pentru consum pentru sugari și copii mici într-o baie de apă caldă fără capac poate reduce expunerea acestora cu aproximativ 15-30%.

Diferitele metode de preparare a cafelei determină eliminarea diferită a concentrațiilor de furan. Pierderile din cafeaua fiartă / turcească sunt de 3 până la 4 ori mai mari decât în cafeaua pentru filtru și espresso.

Nivelul de furan în toast crește cu timpul de prăjire și cu gradul de rumenire, deși pâinea prăjită are o contribuție mai puțin importantă la expunerea totală a consumatorului la prezența furanului.