Evolutia focarelor de dermatoza nodulara a bovinelor

0
558

Pana la aceasta data, situatia evolutiei dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) se prezinta astfel:

• Grecia: 46 de focare;
• Bulgaria: 117 focare;
• Macedonia: 21 de focare;
• Turcia: 17 focare.

Rusia a notificat, in seara zilei de 30 mai, primul focar, la Krasnodar, in apropierea MariiNegre. Este posibil ca originea bolii din aceasta tara sa fie in Turcia.
ANSVSA continua actiunile de informare, instruire si pregatire a serviciilor veterinare judetene pentru interventia in cazul focarelor de boala, precum si pe cele de informare a crescatorilor de bovine, privind evolutia bolii si masurile pe care trebuie sa le respecte.

*Agentul etiologic al dermatozei nodulare contagioase a bovinelor este un virus din fam. Poxviridae, genul Capripoxvirus. Sunt virusuri foarte rezistente la actiunea agentilor fizici si chimici. Temperatura de 55°C le distruge in doua ore, iar cea de 65°C in 30 min. Mediul intens alcalin sau intens acid le distruge. De asemenea, le distruge formolul 1%, eterul 20%, fenolul 2% si unii detergenti. Au o rezistenta remarcabila in mediul ambiant. Virusul este transmis in mod mecanic, prin vectori (tantari, muste care ciupesc si capuse), dar si prin contactul direct cu animalele infectate, prin leziuni ale pielii, saliva, scurgeri nazale, lapte sau material seminal, sau indirect, prin apa si furajele contaminate.

Boala se manifesta prin febra si prin aparitia unor noduli pe corp, inclusiv bot, nari, cap, gat, spate, picioare, scrot, perineu, uger, coada, pleoape si la nivelul mucoaselor nazala si bucala. Acesi noduli pot exprima scurgeri de lichid si pot avea un centru ulcerat.
Animalele afectate pot prezenta schiopaturi si edeme severe ale pielii si subcutanate si pe abdomen si picioare. Boala mai poate determina inflamatii ale ugerului, leziuni ale sfarcurilor mamelei, precum si avort, infectii intrauterine, sterilitate temporara sau permanenta, atat la tauri, cat si la vaci.