La ce sa fim atenti cand cumparam alimente de post: recomandarile ANPC

0

Consumul de alimente de post creste, in mod firesc, in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna, motiv pentru care Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de recomandari pentru consumatorul final, aspecte pe care oricine ar trebui sa le aiba in vedere cand achizitioneaza produse alimentare.

“Ne aflam in postul Craciunului si pentru ca produsele pe care le cumparati in aceasta perioada sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor va recomanda sa cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs. Atentionam asupra faptului ca prin achizitia de produse alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure si va pot afecta sanatatea”, sustine Paul Anghel, directorul general al ANPC.

Lista ingredientelor este primul lucru pe care ar trebui sa il analizam, inainte de a cumpara un produs.

Paul Anghel, ANPC

“In cazul in care aceasta contine si ingrediente de origine animala, respectiv lapte praf, zer praf, pudra de oua, trebuie sa stiti ca aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post. Pentru produsele taiate/fractionate/portionate de vanzator, solicitati sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica compozitia si data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu etichete care nu va informeaza complet si corect privind continutul/ingredientele sau calitatea produsului. Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.”, explica seful ANPC, intr-un comunicat AGERPRES.

Din analiza ultimilor ani, ANPC atrage atentia ca adeseori cele mai multe nereguli au fost mentiunile ce induc in eroare consumatorul:

● utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum snitel, pate, parizer, salam, carnati, cremwursti etc. la care era atasata sintagma “vegeta”;
● expunerea la comercializare in raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau in continut ingrediente lactate;
● inscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mentiunii “fara colesterol” sau “0% colesterol”, sugerandu-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, cand de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristica.

Un aspect foarte important la care trebuie sa fim atenti este daca sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura.

“Nu cumparati produse care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea specificata. Dupa achizitie, respectati si la domiciliu conditiile de depozitare precizate pe ambalaj. De asemenea, verificati data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu data durabilitatii minimale/data limita de consum depasita sau modificata”, a transmis Paul Anghel.