CE a elaborat o lista neexaustiva cu produsele alimentare in care ar trebui monitorizata prezenta acrilamidei, de autoritati si operatorii economici

0

A fost adoptata RECOMANDAREA (UE) 2019/1888 A COMISIEI din 7 noiembrie 2019 privind monitorizarea prezentei acrilamidei in anumite produse alimentare.

Regulamentul (UE) 2017/2158 al Comisiei a introdus pentru operatorii care produc si introduc pe piata anumite produse alimentare, obligatii specifice de a stabili un program propriu de esantionare si de analizare a nivelurilor acrilamidei din produsele alimentare si de a aplica masuri specifice de diminuare in vederea atingerii unor niveluri de acrilamida cat mai scazute posibil si sub nivelurile de referinta stabilite in regulamentul respectiv.

Totodata, Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European si al Consiliului stabileste obligatia autoritatilor competente de a efectua controale oficiale menite sa verifice respectarea normelor destinate in special (a) sa previna, sa elimine sau sa reduca la un nivel acceptabil riscurile pentru om si pentru animale, fie in mod direct, fie prin intermediul mediului si (b) sa garanteze practici echitabile in domeniul comertului cu produse alimentare si hrana pentru animale si protejarea intereselor consumatorilor, inclusiv etichetarea acestor produse alimentare si a hranei pentru animale, precum si orice alte forme de informare a consumatorilor.

De asemenea, conform acestui Regulament ar trebui efectuate controale oficiale pentru a verifica respectarea obligatiilor stabilite in conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/2158.

Avand in vedere aceste cerinte Comsia Europeana a considerat ca, pentru a asigura un nivel ridicat de protectie a sanatatii umane, este oportun ca autoritatile competente si operatorii din sectorul alimentar, in cadrul sferei lor de competenta, sa monitorizeze prezenta acrilamidei in astfel de produse alimentare in vederea adoptarii unor posibile masuri de gestionare a riscurilor, care ar trebui sa le completeze pe cele prevazute deja in Regulamentul (UE) 2017/2158.

In vederea orientarii autoritatilor competente si a operatorilor din sectorul alimentar in ceea ce priveste produsele alimentare care trebuie sa fie monitorizate, CE a stabilt o lista neexhaustiva a categoriilor de alimente/produselor alimentare (a se vedea mai jos).

referinta, SymbioalPrin urmare, statele membre si operatorii din sectorul alimentar ar trebui sa transmita Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA), pana la data de 1 octombrie a fiecarui an, datele colectate in cursul anului precedent prin intermediul activitatilor lor de monitorizare, in vederea compilarii lor intr-o baza de date, in conformitate cu cerintele Orientarilor EFSA privind descrierea standard a probelor (Standard Sample Description – SSD) pentru produse alimentare si hrana pentru animale si cu cerintele specifice suplimentare de raportare ale EFSA.

Pentru a se asigura ca probele sunt reprezentative, statele membre trebuie sa urmeze procedurile de prelevare a probelor prevazute in partea B a anexei la Regulamentul (CE) nr. 333/2007 al Comisiei. Procedura de prelevare de probe aplicata de operatorii economici din sectorul alimentar se poate abate de la dispozitiile Regulamentului (CE) nr. 333/2007, dar trebuie sa ramana reprezentativa pentru lot (statele membre ar trebui sa efectueze analiza acrilamidei in conformitate cu criteriile stabilite in Regulamentul (CE) nr. 333/2007; operatorii din sectorul alimentar ar trebui sa se asigure ca analiza acrilamidei se realizeaza in conformitate cu cerintele si criteriile prevazute in anexa III la Regulamentul (UE) 2017/2158.

De asemenea, recomandarile 2010/307/UE si 2013/647/UE se abroga.


LISTA NEEXHAUSTIVA A PRODUSELOR ALIMENTARE PENTRU MONITORIZAREA PREZENTEI ACRILAMIDEI

Produse pe baza de cartofi
— Rösti;
— Crochete, pommes duchesse, pommes noisettes, …;
— Caserola cu cartofi (si caserola cu legume);
— Faina de cartofi si carne;
— Faina de cartofi si branza.


Produse de panificatie
— Chifle (chifle pentru hamburger, chifle de grau integral si chifle cu lapte, …);
— Lipii, tortilla mexicana;
— Cornuri;
— Gogosi;
— Specialitati de paine (de exemplu paine de tip pumpernickel, ciabatta cu masline, paine cu ceapa,…);
— Clatite;
— Fursecuri crocante din strat subtire de aluat si prajite in ulei;
— Churros.


Produse pe baza de cereale
— Crackers pe baza de orez;
— Crackers pe baza de porumb;
— Batoane cu cereale (cum ar fi porumbul extrudat si/sau produsele pe baza de grau);
— Müsli prajit cu miere.


Altele
— Chipsuri de legume/cartofi prajiti;
— Fructe cu coaja, prajite;
— Seminte oleaginoase prajite;
— Fructe uscate;
— Boabe de cacao prajite si produse pe baza de cacao;
— Masline in saramura;
— Inlocuitori de cafea care nu sunt pe baza de cicoare sau de cereale;
— Fudge, caramel, nuga, …