Modificari ale limitelor maxime de reziduuri aplicabile substantelor ciflufenamid, fenbuconazol, fluquinconazol si tembotriona

0
fructe

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2019/1559 AL COMISIEI din 16 septembrie 2019 de modificare a anexelor II si III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste limitele maxime de reziduuri aplicabile substantelor ciflufenamid, fenbuconazol, fluquinconazol si tembotriona din sau de pe anumite produse.

Limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru ciflufenamid, fenbuconazol, fluquinconazol si tembotriona au fost stabilite initial in partea A din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 396/2005. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a propus insa modificarea definitiei reziduului pentru produsele de origine animala, a recomandat reducerea LMR-urilor pentru cornisoni si secara si pentru alte produse, autoritatea a recomandat cresterea sau mentinerea LMR-urilor existente.

De asemenea, aceasta a concluzionat ca, in ceea ce priveste LMR-urile pentru porumb, mei, orez, sorg, grau, pasari de curte (muschi, grasime, ficat) si oua de pasare, anumite informatii nu sunt disponibile si ca este necesara o analiza suplimentara din partea responsabililor cu gestionarea riscurilor.

Pentru fenbuconazol, autoritatea a emis un aviz motivat privind LMR-urile existente. Ea a recomandat reducerea LMR-urilor pentru grepefruit, portocale, migdale, nuci de Brazilia, caju, castane, nuci de cocos, alune, nuci macadamia, nuci de Pecan, seminte de pin, fistic, nuci comune si afine. Pentru alte produse, autoritatea a recomandat cresterea sau mentinerea LMR-urilor existente.

Autoritatea a concluzionat ca, in ceea ce priveste LMR-urile pentru caise, piersici, prune, castraveti, cornisoni, dovlecei, pepeni galbeni, dovleci si pepeni verzi, anumite informatii nu sunt disponibile si ca este necesara o analiza suplimentara din partea responsabililor cu gestionarea riscurilor.

deficit comercial1, en-gros, reziduuri de pesticide, reziduuri, sanctiuniPentru fluquinconazol, autoritatea a emis un aviz motivat privind LMR-urile existente, concluzionand ca, in prezent, nu sunt autorizate utilizari sau tolerante la import pentru fluquinconazol in Uniune si ca nu sunt disponibile limite maxime de reziduuri Codex (CXL) pentru respectiva substanta activa. Prin urmare, in niciun produs de origine vegetala sau animala nu ar trebui sa apara reziduuri de fluquinconazol.

Pentru tembotriona, autoritatea a emis un aviz motivat privind LMR-urile existente, recomandand reducerea LMR-urilor pentru porcine (ficat, rinichi), bovine (ficat, rinichi) si ecvidee (ficat, rinichi). Pentru alte produse, autoritatea a recomandat cresterea sau mentinerea LMR-urilor existente.

Autoritatea a concluzionat ca, in ceea ce priveste LMR-urile pentru porumbul dulce si condimentele din fructe, anumite informatii nu sunt disponibile si ca este necesara o analiza suplimentara din partea responsabililor cu gestionarea riscurilor. Aceste LMR-uri vor fi revizuite, iar revizuirea va tine seama de informatiile disponibile in termen de doi ani de la data publicarii prezentului regulament.

In ceea ce priveste produsele pentru care nu este autorizata utilizarea produsului de protectie a plantelor in cauza si pentru care nu exista tolerante la import sau CXL-uri, LMR-urile ar trebui stabilite la limita specifica de determinare sau ar trebui sa se aplice LMR implicita, astfel cum se prevede la articolul 18 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 396/2005.

Partenerii comerciali ai Uniunii au fost consultati cu privire la noile LMR-uri prin intermediul Organizatiei Mondiale a Comertului, iar observatiile lor au fost luate in considerare.

Regulamentul (CE) nr. 396/2005, astfel cum era formulat inainte de modificarea adusa prin prezentul regulament, continua sa se aplice produselor care au fost produse sau importate in Uniune inainte de 7 aprilie 2020. Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europen si se aplica de la 7 aprilie 2020.

Pentru a vedea lista completa a produselor vizate si a LMR-urilor aferente consultati anexele Regulamentului la adresa web: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/PDF/?uri=CELEX:32019R1559&from=EN.