Noi limite (mai mici) de vitamina D si acid erucic in alimentele pentru sugari

0
20
acid erucic, vitamina D

A fost adoptat REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2019/828 AL COMISIEI din 14 martie 2019, de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2016/127 in ceea ce priveste cerintele referitoare la vitamina D din formulele de inceput si cerintele referitoare la acidul erucic din formulele de inceput si formulele de continuare.

Avand in vedere ca au fost exprimate ingrijorari cu privire la faptul ca un consum ridicat de formule care contin 3 μg/100 kcal de vitamina D, combinat cu un consum suplimentar de vitamina D din suplimente, ar putea face ca unii sugari sa consume vitamina D in cantitati care ar putea prezenta riscuri pentru siguranta, pentru a asigura cel mai inalt nivel de protectie a sugarilor, Comisia a solicitat Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara („autoritatea”) sa evalueze siguranta consumului de catre sugari a formulelor cu un continut de vitamina D de 3 μg/100 kcal.

vitamina D 6In avizul sau stiintific din 28 iunie 2018 privind actualizarea nivelului superior tolerabil de consum al vitaminei D pentru sugari (3), autoritatea a concluzionat ca utilizarea formulelor de inceput cu un continut de vitamina D de 3 μg/100 kcal ar putea face ca unii sugari cu varste de pana la 4 luni sa consume, doar din formule, cantitati de vitamina D peste nivelul superior tolerabil de consum.

De asemenea, o concluzie din avizul respectiv a fost ca utilizarea unui continut maxim de vitamina D de 2,5 μg/100 kcal in formulele de inceput nu duce la un consum de vitamina D, doar din formule, peste nivelul superior tolerabil de consum.

Pe baza acestui aviz, continutul maxim de vitamina D admis in formulele de inceput in conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2016/127 a fost redus la maxim 2,5 μg/100 kcal (si minim 2 μg/100 kcal), in conformitate cu articolul 6 si cu articolul 9 alineatele (1)-(4) din Regulamentul (UE) nr. 609/2013.

Regulamentul delegat (UE) 2016/127 al Comisiei (2) prevede, printre altele, norme privind compozitia si etichetarea formulelor de inceput si de continuare. Regulamentul delegat (UE) 2016/127 prevede in mod expres ca formulele de inceput sa contina vitamina D in cantitati cuprinse intre 2 si 3 μg/100 kcal.

De aemenea, nivelurile maxime ale acidului erucic in formulele de inceput si in formulele de continuare au fost stabilite prin Regulamentul delegat (UE) 2016/127.

Autoritatea a adoptat un aviz stiintific privind prezenta acidului erucic in hrana pentru animale si in produsele alimentare. Concluzia din avizul mentionat a fost ca nivelul de expunere alimentara la cea de-a 95-a percentila a fost cel mai ridicat in cazul sugarilor si al altor copii, ceea ce ar putea indica un risc pentru persoanele foarte tinere care au un grad ridicat de expunere la acidul erucic.

Tinand seama de concluziile avizului, este oportun sa se reduca nivelurile maxime de acid erucic din formulele de inceput si formulele de continuare. Continutul de acid erucic nu trebuie sa fie mai mare de 0,4 % din continutul total de grasimi.

Prezentul regulament intra in vigoare in a douazecea zi de la data publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prezentul regulament este obligatoriu in toate elementele sale si se aplica direct in toate statele membre.