Recomandare a CE pentru un plan coordonat de controale pentru substantele care intra in contact cu alimentele

ambalaje_HoReCa4, alimentele, contact

Comisia Europeana a emis, in atentia Statelor membre UE, in data de 15 mai 2019,  RECOMANDAREA (UE) 2019/794 privind un plan coordonat de controale in vederea stabilirii prevalentei anumitor substante care migreaza din materiale si obiecte destinate sa intre in contact cu alimentele.

Conform Recomandarii CE, Statele membre ar trebui sa puna in aplicare un plan coordonat de controale vizand materialele si obiectele destinate sa intre in contact cu alimentele, astfel cum se indica in anexa la prezenta recomandare.

Obiectivul general al planului de controale este stabilirea prevalentei substantelor care migreaza in alimente din materialele care intra in contact cu alimentele sau a prezentei substantelor in materialele care intra in contact cu alimentele. Prin urmare, autoritatile competente din statele membre ar trebui sa efectueze controale oficiale pentru a stabili prevalenta pe piata Uniunii Europene in ceea ce priveste:

  • migrarea substantelor vizate din materialele care intra in contact cu alimentele;
  • substantele vizate din materialele care intra in contact cu alimentele;
  • migrarea globala din materialele plastice destinate sa intre in contact cu alimentele.

Esantionarea ar trebui sa includa punctul de import din tari terte pentru materialele care intra in contact cu alimentele, desi statele membre ar trebui sa ia in considerare controalele deja efectuate in conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 284/2011.

De asemenea, statele membre ar trebui sa efectueze controale pe piata, inclusiv esantionare la punctele de vanzare cu ridicata si la punctele de distributie, pentru a permite accesul la o dimensiune suficienta a esantionului dintr-un anumit lot sau transport si, daca este necesar, sa faciliteze orice actiune de control ulterior. Pentru Romania, numarul total minim recomandat de esantioane este de 75.

ANSVSA19, alimentele, contactLaboratoarele utilizate pentru analizarea esantioanelor ar trebui sa fie laboratoarele desemnate in conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004, cu sprijinul laboratoarelor nationale de referinta in conformitate cu articolul 33 alineatul (2) litera (e) din regulamentul respectiv.

LR-UE ar trebui sa sprijine prezenta recomandare in conformitate cu articolul 94 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European si al Consiliului daca acest fapt este solicitat de laboratoarele nationale de referinta. In masura in care este posibil, numarul total minim de esantioane recomandat in anexa ar trebui sa fie respectat. De asemenea, Statele membre ar trebui sa raporteze rezultatele controalelor oficiale efectuate in conformitate cu anexa.

Statele membre ar trebui, de asemenea, sa raporteze rezultatele obtinute ca parte a oricaror controale anterioare efectuate in cei cinci ani anteriori datei de 1 ianuarie 2019.

Aceste controale ar trebui sa fie relevante pentru substantele din componenta materialelor si obiectelor destinate sa intre in contact cu alimentele sau care migreaza din aceste materiale si obiecte si care fac obiectul prezentei recomandari, iar controalele ar trebui sa fie realizate in conformitate cu legislatia relevanta privind materialele si obiectele destinate sa intre in contact cu alimentele si cu cea privind controalele oficiale. Rezultatele ar trebui sa fie raportate in conformitate cu anexa.

In caz de neconformitate, statele membre ar trebui sa aplice masuri suplimentare de asigurare a aplicarii legislatiei, in conformitate cu articolul 54 din Regulamentul (CE) nr. 882/2004. Fara a aduce atingere altor cerinte de raportare, astfel de masuri de asigurare a aplicarii legislatiei nu ar trebui raportate Comisiei in contextul prezentei recomandari.

Conform Anexei documentului CE, in cadrul substantelor de testat si a materialelor de esantionat care intra in contact cu alimentele se numara:

 

Aminele aromatice primare (AAP) Articole de masa si articole de bucatarie din plastic si materiale tiparite care intra in contact cu alimentele, inclusiv hartia si cartonul
Formaldehida si melamina Articole de masa si articole de bucatarie din plastic, inclusiv articole de bucatarie si articole de masa din plastic neconventional, cum ar fi pahare de cafea reutilizabile care utilizeaza aditivi din plastic obtinuti din surse naturale cum ar fi bambusul
Fenolii Articole de bucatarie si de masa din plastic; materiale lacuite sau cu invelis si; materiale de ambalaj din plastic si din hartie si carton imprimate
Bisfenolii, inclusiv BPA si BPS Plastic cu continut de policarbonat (BPA) si plastic cu continut de polietersulfona (BPS); ambalaje de metal invelite cu un strat protector (de exemplu, cutii de conserve, capace)
Ftalatii si plastifiantii fara continut de ftalati Materiale si obiecte din plastic, in particular cele fabricate utilizand policlorura de vinil (PVC), cum ar fi foi termoformate, ambalaje flexibile si tubulatura; dispozitive de inchidere si capace
Compusii fluorurati Materiale si obiecte pe baza de hartie si carton, inclusiv cele utilizate pentru ambalarea alimentelor de tip fast-food, a celor luate la pachet si a produselor de brutarie, precum si pungile cu boabe de porumb care se prepara in cuptor cu microunde
Metalele Articole de bucatarie si de masa din ceramica, e-mail, material vitros si metal, inclusiv materialele si obiectele artizanale si produse in mod traditional
Migrarea globala Articole de masa si articole de bucatarie din plastic neconventional, cum ar fi pahare de cafea reutilizabile in care au fost utilizati aditivi din plastic obtinuti din surse naturale cum ar fi bambusul