Reforma autorizarilor EFSA: Consolidarea increderii sau compromiterea competitivitatii?

0
46
referinta, Symbioal

Legislatorii au facut un pas inainte spre cresterea transparentei procesului de autorizare al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in incercarea de a imbunatati prevenirea riscurilor si a spori increderea. Cu toate acestea, exista ingrijorari cu privire la faptul ca respectivele modificari ar putea avea consecinta neintentionata de a afecta competitivitatea intreprinderilor europene din sectorul alimentar.

Comisia pentru mediu si sanatate a Comisiei Europene (Comisia ENVI) a declarat saptamana trecuta ca doreste ca EFSA sa functioneze mai “eficient si transparent”.

O scadere a increderii
Potrivit Comisiei Europene, cetatenii europeni raporteaza o lipsa de incredere in ceea ce priveste transparenta analizei de risc a EFSA, in special in ceea ce priveste dosarele de autorizare.

Propunerea este o continuare a initiativei cetatenilor europeni privind glifosatul, in special ingrijorarile exprimate in initiativa privind transparenta studiilor stiintifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, urmeaza o verificare de sanatate a Legii generale a alimentelor (GFL), care a fost finalizata la inceputul acestui an.

STECEvaluarile EFSA privind siguranta alimentara se bazeaza in primul rand pe studii din industrie – date si informatii generate si finantate de solicitant – ceea ce a dus la un anumit grad de suspiciune. Conform evaluarii CE, aceste indoieli sunt amplificate de regulile stricte de confidentialitate ale EFSA in privinta acestor studii, care nu sunt in prezent focute publice.

Pentru a rezolva acest aspect, in aprilie, CE a propus oficial o revizuire specifica a regulamentului GFL, CE dorind sa ofere astfel cetatenilor o mai mare incredere in procesul de autorizare al EFSA.

“Aceste elemente au un impact negativ asupra increderii consumatorilor, care solicita o mai mare transparenta. Pentru a gasi rezolvari la aceasta problema, Comisia a facut mai multe propuneri pentru a asigura o mai mare transparenta in procesul de evaluare a riscurilor, in proiectul sau de reglementare “, a declarat Katia Merten-Lentz, partener la firma internationala de avocatura Keller si Heckman, pentru FoodNavigator.

Publicarea datelor
In cadrul Comitetului saptamana trecuta, s-a constatat ca acest lucru va insemna probabil o serie de modificari ale informatiilor care vor fi facute publice. Intr-o varianta de compromis, comisia ENVI a declarat ca cetatenii ar trebui sa aiba “acces automat” la toate informatiile referitoare la siguranta care sunt transmise EFSA.

In plus, ar trebui creat un registru european comun al studiilor comandate, a sugerat Comitetul. Acest lucru ar impiedica companiile care solicita o autorizatie sa ascunda “studiile nefavorabile”, au sugerat membrii, cu posibilitatea ca agentia sa solicite studii suplimentare.

Comitetul a stabilit si un set de criterii pentru a determina ce informatii pot ramane confidentiale. Aceasta ar putea fi limitate la marca sub care se va comercializa un produs si la “descrieri detaliate” ale preparatelor.

De asemenea, Comitetul doreste sa lanseze un proces de consultare a partilor interesate si a publicului larg cu privire la studiile stiintifice prezentate de industrie.

In incercarea de a rationaliza procesul de autorizare si de a imbunatati eficienta, a fost introdusa o noua procedura de pre-depunere. In conformitate cu aceasta prevedere, EFSA poate oferi consiliere solicitantului cu privire la modul de furnizare a tuturor informatiilor solicitate.

nitrițiDe asemenea, Comisia doreste sa consolideze comunicarea cu privire la riscuri, pentru cetateni, prin promovarea constientizarii publicului si prin explicarea mai buna a opiniilor stiintifice. Este important faptul ca CE doreste sa alinieze pozitiile EFSA si ale autoritatilor nationale de reglementare in domeniul sigurantei, evitandu-se exprimarea unor opinii contradictorii sau initierea unor conflicte intre acestea, fapt care a contribuit, de asemenea, la scaderea increderii.

“Compromiterea serioasa a competitivitatii”
In timp ce deputatii europeni concluzioneaza in general ca este necesara imbunatatirea perceptiilor privind increderea in procesul de autorizare al EFSA, dezbaterea s-a dovedit a fi una cu multe puncte de divergenta. In special, unii deputati si-au exprimat ingrijorarea ca modificarile ce vor fi introduse vor actiona in detrimentul industriei alimentare europene – inhiband inovatia si lovind competitivitatea acestora la nivel mondial.

“Este adevarat ca exista posibilitati de imbunatatire a normelor de transparenta ale EFSA. Agentia publica deja o multime de informatii, dar nu are o obligatie clar stabilita in acest sens. Adoptarea proactiva a unor norme de transparenta, la fel ca in celelalte agentii ale UE se impune” – conchidea raportorul Renate Sommer (PPE, DE) dupa vot.

“Cu toate acestea, ceea ce Comitetul de Mediu al Parlamentului European a decis astazi pune in pericol competitivitatea producatorilor europeni. Daca cererile de autorizare ale producatorilor si studiile stiintifice care stau la baza acestora trebuie sa fie publicate la momentul depunerii cererii, exista un risc serios al piratarii ideii, la nivel mondial”, a avertizat Sommer.

Expertul juridic Merten-Lentz a spus ca nu s-a ajuns la un compromis in anumite domenii-cheie, inclusiv daca studiile vor fi publicate integral la inceputul sau la sfarsitul procesului de autorizare si ce informatii pot fi nepublice.

“Deputatii europeni au fost foarte impartiti in legatura cu aceasta chestiune, grupurile verzilor si grupurile de stanga fiind in favoarea dezvaluirii datelor de la inceput, in acord cu propunerea Comisiei, in timp ce grupurile de dreapta sunt mai circumspecte si sunt acuzate ca sunt prea pro-industrie.”

Parlamentul in ansamblu va discuta si va vota raportul in cadrul sesiunii sale din decembrie.